Copyright Coquere

Oksehaleragu med ertepurè – Copyright Coquere

Oksehaleragu er rustikk og kraftig

 

Oksehaleragu med ertepurè

Oksehaler er billig mat og har blitt utkonkurrert av det vi kaller finere oksekjøtt. Det er litt synd, for oksehaleragu er god mat med mye smak. Oksehaler tar riktignok lang tid å lage, så her har vi typisk slow food. Når alt skal gå fort taper man ofte noe. Med oksehaler som mye annen mat som det tar langt tid å lage, får man det igjen i både smak og konsistens. Her mat til 5-6 personer.

 

Ingredienser:

3 kg oksehaler
1 stjerneanis
5 dl rødvin
5 dl oksekraft (evt. buljong)
2-3 dl vann
1 kinesisk hvitløk (evt. en hel vanlig)
1 gul løk
1 krm kajennepepper
1/2 ts tørket timian
2 ts sukker
2 ts salt

2 gulrøtter
12 delikatesse løk (eller 3 til hver)

 

Ertepurè

5-600 g grønne erter
Smør
Salt/pepper

 

Oksehaleragu fremgangsmåte:
  1. Brun oksehalene i litt smør og olje i en panne. Ha de over i en stor gryte som også får plass i stekeovnen.
  2. Ha i krydrene, hell på med kraft, vin og vann.
  3. Hakk løken fint, og knus hvitløken til en mos i en morter.
  4. Ha alt over i gryte og gi det så et oppkok. Nå setter du gryten i stekeovnen på 125 °C, og lar den stå der en 4 – 4 1/2 timers tid. Eller til kjøttet er så mørt at det begynner å falle fra benene.
  5. Mot slutten av koketiden skreller du gulrøttene og kutter de i fine skiver. Ha de i gryten og la de koke møre. Smak til gryten med evt. mer salt og pepper.

 

Glasert delikatesse løk
  1. Skrell løkene, og kok de i lettsaltet vann en 8-10 minutter til de begynner å mørne.
  2. Ha de så over i iskaldt vann slik at kokeprosessen stopper. Sil av og legg de på husholdningspapir e.l. slik at de blir helt tørre.
  3. Når du skal servere dem, så har du litt smør og sukker i en stekepanne. Smelt smør og sukker på middels varme og glaser løken til de blir blanke og gjennomvarme, uten at de stekes så mye at de faller fra hverandre.

 

Ertepurè
  1. Har ertene i en kjele med lettsaltet vann. Kok opp og la det koke en 5-6 minutter til ertene er møre.
  2. Sil av vannet og ha dem tilbake i kjelen.
  3. Ha 50-100 g godt smør og mos dem først med en tresleiv eller potetmoser. Ha i en 1-1 1/5 dl vann og kok opp. Bruk nå en stavmikser til å kjøre ertene til en fin purè.
  4. La det småkoke litt til, smak til med salt og pepper. Evt enda mer smør. Ha i litt sitronsaft og evt. 1 ts sukker. Ønsker du en litt rundere smak kan du også ha en liten skvett med matfløte.

 


Oksehaleragu serveres:
 Med f.eks. potetmos. Ertepurè og glasert løk. 

Allergi: Både gluten- og laktosefri. Høyt FODMAP.


Les mer om oksehaler: Oksehale

Pin It on Pinterest

Share This