Copyright Coquere

Oksehalepai – Copyright Coquere

Oksehalepai er mektig og kraftig

Oksehalepai

Beef and kidney pai eller oksehalepai er en veldig engelsk rett. Ofte bruker man nettopp kjøtt av oksehaler, eller annet oksekjøtt som trenger lang steketid. Her har jeg tilpasset den litt til nordiske forhold og bl.a. droppet nyrene. Det er ikke så vanlig ingrediens her, og personlig er jeg ikke noe særlig tilhenger av nyrer. Men ønsker du det kan du benytte dette også. Oksehaler tar lang tid å tilberede, og denne paien var ofte en middag laget av rester. Lager du f.eks. rikelig med oksehaleraguretten min dagen i forveien, får du både kjøtt og saus ferdig forberedt. Se i bunn av oppskriften for link til denne. Tung og kraftig mat, denne retter er not everybody’s cup of tea. Her middag til 3-4 personer.

 

Ingredienser

1 kg oksehaler
1 stjerneanis
3 dl rødvin
3 dl oksekraft (evt. buljong)
1-2 dl vann
1/3 kinesisk hvitløk (evt. 2 vanllig fedd)
1 gul løk
1 krm kajennepepper
1/2 ts tørket timian
1 ts sukker
1 ts salt


Pai fyll

1 gul løk
1 gulrot
3-4 sjampinjong sopp (evt. annen sopp)
Kjøttet av oksehalene
2 ss ketchup
2 ts worcestershire saus
Nøytral olje
Salt/pepper
Evt. litt vann


Fremgangsmåte
Oksehalene
 1. Brun oksehalene i litt smør og olje i en panne. Ha de over i en stor gryte som også får plass i stekeovnen. Ha i krydrene, hell på med kraft, vin og vann.
 2. Hakk løken fint, og knus hvitløken til en mos i en morter. Ha alt over i gryte og gi det så et oppkok.
 3. Nå setter du gryten i stekeovnen på 125 °C, og lar den stå der en 4 – 4 1/2 timers tid. Eller til kjøttet er så mørt at det begynner å falle fra benene. La kjøttet og kraften kjøle seg ned til romtemperatur. Ta så opp oksehalene, rens dem rene for kjøttet og sett dette til side.
 4. Nå siler du av kraften et par ganger, og så har du den over i en kjele og lar den koke en time eller to til kraften er redusert til en sirup på en ca dl. Sett til side og la den kjøle seg ned til romtemperatur.

 

Butterdeig
 1. Start nå med butterdeigen: – Til 22 cm form, 1 1/2 ganger denne oppskriften: Butterdeig
 2. La denne stå kaldt minst 1/2 time.
 3. Bruk halvparten av deigen og trykk den ut i formen.(Skal ha litt høye kanter).
 4. Prikk formen, og sett den i frysen i minst 45 minutter. Dette gjør at formen holder seg mye bedre under steking. Kle siden med aluminiumsfolie, og forstek paiskallet i 12-15 minutter på 225 °C. Til den blir lett gyllen.

 

Fyll og montering
 1. Hakk løken og sopp fint, riv gulroten. Ha rikelig med nøytral olje i en kjele og start med å steke løken. Den skal ikke bli brun.
 2. Ha etter noen minutter soppen opp i og stek videre.
 3. Til slutt har du i den revne gulroten og så ketchup, worcestershire saus, litt salt og pepper. Stek et par minutter til mens du hele tiden rører.
 4. Sett kjelen til side og la blandingen kjøle seg ned til romtemperatur. Bland den nå sammen med kjøttet, og den reduserte sausen. Synes du blandingen blir litt tørr har du i litt vann og varmer det opp. Sett til kjøling igjen inntil romtemperatur.
 5. Fyll den forstekte paien og lag nå et lokk av den resterende butterdeigen. Legg over lokket og skjør et kryss e.l. på toppen. Pensle med et pisket egg.

 

Stekes: Midt i oven på 200 °C i ca 20-30 minutter til lokket er gyllen brunt.


Oksehalepai serveres:
 Varm som den er, eller evt. med grønne erter og saus.

Allergi: Laktosefri, men ikke glutenfri. Det kreves litt å lage butterdeig på glutenfritt mel, men med trening går dette også. Høyt FODMAP.


Les mer om oksehalepai eller beef and kidney pai  og den  engelske retten sin historie (engelsk tekst): Beef and kidney pai

Pin It on Pinterest

Share This