Copyright Coquere

Oeufs en cocotte – Copyright Coquere

Egg i  liten gryte

 

Oeufs en cocotte

Oeufs en cocotte, eller egg i leirgryte er en fransk klassiker. På engelsk vil du finne retten under navnet Shirred eggs, så retten har funnet sin vei over i mange land og kulturer. Rask hurtigmat både til lunsj og kvelds. Kan også brukes som en forrett. Det er egentlig bare fantasien som setter begrensninger for hva man kan ha i – foruten egg. Det er samme prinsippet for hvordan den lages uavhengig av andre ingredienser – egget bakes i ovn i en form. Her har du et forslag, og den varianten som jeg liker best. Selv om du kan variere så mye du vil. Her til 4 personer.

 

Ingredienser

4 ferske egg
100 g ost (Gruyère, Jarlsberg e.l. ost med mye smak)
4 skiver skinke (jeg bruker alltid Westfaler – den er mild, mør og ikke så salt)
200 g spinat
1,5 dl fløte
1 fedd hvitløk
salt
pepper
1 ts sitronsaft
Litt reven muskatnøtt 
4 cherrytomater
Squash eller slangeagurk
Litt purreløk

 

Utstyr

4 cocotter (ildfaste former)

 

Egg i leirgryte framgangsmåte
  1. Fjern stilkene på spinaten, og skyll i kaldt vann. Tørk den så av på et papirtørkle, eller i et håndkle. Hakk hvitløk og ha litt smør i en stekepanne. Ha i spinaten og hvitløken, og la dette frese sammen til spinaten faller sammen. Hell spinaten over i en sil, slik at du får ut all overskuddsvæske.
  2. Ha nå spinaten tilbake i panna, og hell over fløten. Kok sammen til det tykner, og smak til med muskatnøtt, litt sitronsaft, salt og pepper.  
  3. Del tomatene og skjær ut kjernen. Kjernen fjernes fordi du ellers får alt for mye væske i retten. Del squashen opp i små terninger ca 0,5 x 0,5 cm. Evt. bruker du slangeagurk bør du også her fjerne kjernen med en teskje, før du deler den opp, av sammen grunn som med tomaten over.
  4. Skjær opp noen skiver med purreløk.
  5. Smør noen passe ildfaste former. Det går fint med samme type som f. eks til Crème Brulèe om du ikke har de typiske cocottene. (Jeg har alltid brukt Crème Brulèe former, men kom over billige cocotte former på Jernia. Så da måtte jeg jo bare kjøpe dem.)
  6. Legg to spiseskjeer av den kremede spinaten i bunnen av hver form. Legg på en skinkeskive. Ha litt tomat, squash og purre over. Knekk så et egg å ha dette oppe på grønnsakene. Kvern over litt salt og pepper. Riv opp ost, og dryss den over på toppen.

 


Stekes: Sett formene i ovnen på 180 C og la dem stå 12-15 minutter avhengig av hvor løs plomme du liker. Personlig liker jeg smilende plomme. Helt hard plomme vil jeg ikke anbefale, men det er smak og behag. 

 

Tips: 

Du kan som alternativ droppe spinat, og heller ha i andre typer grønnsaker. Du kan også heller ha i mer squash og tomater. Sopp passer også bra. Isteden for å da å bruke fløte å lage kremet spinat, kan du bruke litt rømme e.l. Det er mao. bare å prøve seg frem, og bruke fantasien.

 

Egg i leirgryte serveres: Umiddelbart med godt brød til – synes det passet utmerket med Focaccia.

Allergi: Glutenfritt og laktosefritt om du bruker laktosefri fløte. De fleste med laktoseintoleranse tåler modnede oste slik som Gruyère, Jarlsberg o.l. Det er svært lite laktose i disse. I tillegg snakker man om få gram ost pr. porsjon. Høyt FODMAP, men gjøres enkelt om til lavt FODMAP innehold. Utelatt hvitløken, bruk kun grønn del av purren, og lag retten laktosefri. 


Les litt om egg i leirgryte og dens utvikling (engelsk tekst): Oeufs en cocotte

Pin It on Pinterest

Share This