New York-bakt ostekake – Copyright Coquere

New York-bakt ostekake er en dekadent og kraftig ostekake

 

New York-bakt ostekake

New York-bakt ostekake er en dekadent og kraftig ostekake. Når du lager denne kaken, bør du absolutt unngå lette produkter. Det er nettopp bruk av fullfettprodukter som gir denne kaken det lille ekstra og den rike smaken. Kaken bakes i en 20 cm form, noe som resulterer i en liten kake. På grunn av dens mektighet er det nok til omtrent 9-10 kakestykker, og ett stykke per person er tilstrekkelig for de fleste. Selv om oppskriften kan virke omfattende og dermed komplisert, er dette faktisk en enkel kake å bake. Imidlertid krever den relativt mye tid, men innsatsen er vel verdt det.

 

Ingredienser
Bunn

125 g digestive kjeks
60 g smør
1 kryddermål eller 1/5 teskje kanel (kan sløyfes)
1 knivspiss eller 1/10 teskje malt ingefær (kan sløyfes)
1 knivspiss eller 1/10 teskje malt nellik (kan sløyfes)

 

Fyll

400 g kremost
200 g creme fraiche
150 g kremfløte
120 g sukker
2 egg
15 g maisenna
2 teskjeer vaniljesukker
1 spiseskje sitronsaft (ferskpresset eller essens)

 

Fremgangsmåte
Forhåndsforberedelse
 1. Start med å sette frem alle ingrediensene.
 2. Det er viktig at alle ingrediensene har romtemperatur.
 3. I tillegg er det viktig at du tilsetter de våte ingrediensene en etter en og blander dem godt før du går videre til neste ingrediens. Dette gjøres for å unngå at osteblandingen sprekker.
 4. Gjør klar en rund form med en diameter på 20 cm. Smør den lett med olje og klipp til et stykke bakepapir som passer både i bunnen og langs kantene på formen. Det er viktig å bruke en form med en jevn bunn, ellers kan det være vanskelig å få kaken løs fra bunnen. Hvis du har en form med rillet bunn, kan du snu bunnen opp ned.
 5. Etter at du har fullført første baketrinn (se nedenfor) og formen har kjølt helt ned: Dekk bunnen av formen godt med plastfolie og sørg for at det er tett inntil.
 6. Deretter bruker du aluminiumsfolie og legger det over plastfolien.
 7. Formen skal stekes i vannbad, og hvis det lekker inn vann, kan både bunnen og kaken bli ødelagt.

 

Kaken

Bunn

 1. Start med å smelte smøret og sett det til side slik at det avkjøles.
 2. Knus eller kjør digestivekjeks i en foodprosessor til du får en jevn blanding uten biter.
 3. Hvis du ønsker å tilsette krydder, blander du det inn i kjeksblandingen og mikser det godt før du tilsetter det smeltede smøret.
 4. Bland det godt sammen til blandingen ligner våt sand.
 5. Hell blandingen i formen og trykk den godt ned med en flat gjenstand som f.eks. et glass.
 6. Gjennomfør første baketrinn.

 

Fyll

 1. I en passende stor bolle som kan romme alle de øvrige ingrediensene, tilsetter du kremosten.
 2. Bruk en elektrisk mikser for å mikse osten til den blir løs og myk.
 3. Tilsett deretter ingrediensene en etter en og bland godt mellom hver ingrediens.
 4. Bland dem i følgende rekkefølge:
  • Sukker
  • Creme fraiche
  • Fløte
  • Ett og ett egg
  • Maisenna
  • Vaniljesukker og sitronsaft.
 5. Dunk bollen flere ganger på bordet for å fjerne eventuelle luftbobler. Det kan være lurt å bruke en tynn pinne eller lignende til å røre forsiktig i sikksakk-mønster for å frigjøre luftbobler.
 6. Hell osteblandingen i formen.
 7. Rist den forsiktig for å få en jevn overflate og eventuelt frigjøre flere luftbobler.

 

Bakning 1: Forvarm ovnen til 180 °C og plasser risten i midten av ovnen. Bak bunnen i ca. 18-20 minutter, eller til den er gyllen. Sett formen på en bakerist og la den avkjøles helt. Når den er helt avkjølt, kan du dekke den med klebeplast og aluminiumsfolie som beskrevet tidligere.

Bakning 2: Forvarm ovnen igjen til 180 °C. Bruk en stor form med høye kanter som kan romme kakeformen. Plasser kaken i formen og hell varmt vann på sidene av den store formen, slik at vannet dekker 1/2 til 2/3 opp på kakeformen. Stek i 30 minutter.

Bakning 3: Senk temperaturen til 150 °C og stek videre i 30 minutter.

Etter baking: Slå av ovnen, men ikke åpne ovnsdøren. La kaken stå i ovnen i 60 minutter. Ta deretter ut kaken og la den avkjøles helt på en bakerist til romtemperatur. Kaken vil ha en litt skjelvende konsistens i midten, omtrent som en gelé.

New York-bakt ostekake rett ut fra ovn

 

Kjøleskap: Når kaken har avkjølt seg helt på kjøkkenbenken, dekk den med klebeplast og sett den i kjøleskapet i minst 8 timer. Dette er viktig, da disse timene bidrar til at kaken stivner mer. Den skjelvende konsistensen som var rett etter baking, vil nå forsvinne.

 

Servering: Kaken kan serveres som den er, eller du kan servere den med en bærcoulis eller bærkompott. Du kan også lage en finere bærkompott ved benytte en stavmikser for å få glatt bær blanding, og sil dem på samme måte som en coulis. Deretter kan du bruke kompotten som base for å lage en løs gelé som topping. Bildet av kaken her viser akkurat en slik gelé, der jeg brukte en blanding av skogsbær, jordbær og bringebær.

Se egen oppskrift på bærkompott: Bærkompott  

 

New York-bakt ostekake – Copyright Coquere

Tips:

Dersom du skal legge på gelé, kan det være lurt å kle kaken med acetatplast. På denne måten vil du få et penere resultat uten at gelen renner ned langs kanten. Bakepapir kan også brukes, men det vil ikke gi like godt resultat, slik som det vises her.

 

Allergi: Gluten og laktose. Denne kaken er enkel å lage både glutenfri og laktosefri. Bruk glutenfrie digestivekjeks og laktosefri ost, fløte og crème fraîche. Vær oppmerksom på at kaken kan være høy på FODMAP hvis du ikke bruker glutenfrie og laktosefrie ingredienser.


Les mer om ost, hvordan den lages og de forskjellige typene: Ost

Omfattende og stor nettside for opplag på alt som har med ost å gjøre (Engelsk tekst): Cheese

Les en mer opplærende artikkel om ost fra Harvard school of public health: Cheese

Pin It on Pinterest

Share This