Copyright Coquere

Copyright Coquere

Natronbrød er ferskt brød på 50 minutter

Natronbrød må være en av verdens enkleste og raskeste brød å bake. Du bruker kun 50 minutter fra start til ferdig stekt brød. I tillegg smaker det fabelaktig godt ferskt, med godt pålegg og smør, eller som tilbehør til supper o.l. Her brukes natron som hevemiddel, og det er derfor du må ha syrnet melk i brødet. Natron og syren reagerer sammen og skaper karbondioksid. Det er disse boblene som får baksten til å heve og skape det lette og flotte brødet på null tid.

 

Ingredienser:

370 g hvetemel
130 g sammalt mel (total 500 g mel)
1 ts natron
1 ts salt
40 g smeltet smør
340 g kjernemelk/kulturmelk/Kefir (3,25 dl)
1 ss mørk sirup


Fremgangsmåte:

  1. Elt alle ingrediensene godt sammen i noen minutter.
  2. Ha deigen i en form, eller form brødet selv.
  3. Pensle med melk/egg eller vann, og dryss over litt av det grove melet om ønskelig. Du kan også skjære 3-4 diagonale snitt for å skape et penere steke inntrykk.

Stekes: 200 C° midt i ovnen i ca 40-45 min.

 

Copyright Coquere

Copyright Coquere

Natron gjør at brødet hever raskt i ovnen. Her etter kun 20 min.

Tips: Litt vann i ovnen før du setter brødet inn, skaper damp og som gir en mye bedre skorpe.


Serveres:
Til supper og gryter

Allergi: Verken gluten- eller laktosefritt. Det finnes nå laktosefri kefir – i alle fall har jeg kjøpt det i Sverige. Det er likevel slik at de fleste med laktoseintoleranse tåler en del mer syrnede melkeprodukter, slik at brødet kan tolereres. Forsøk å bytte ut melet med glutenfritt mel, og ha i litt fiberhusk for å lage det helt glutenfritt. Det burde gå bra selv om jeg ikke har forsøkt. Høyt FODMAP skyldes hvetemelet så ved å benytte speltmel vil du redusere innholdet mye. Laktose i syrnede melkeprodukter er såpass nedbrutt at dette burde gjøre at FODMAP fra melken i dette tilfelle ikke skulle skape problemer.

Pin It on Pinterest

Share This