Copyright Coquere

Mørdeig – Copyright Coquere

Smørdeig med mandler her til sitronterte

 

Mørdeig med mandler

Mørdeig med mandler har en litt annen smak, men ligner ellers en del på butterdeig. Den går også under navnet smørdeig. Dette er en fin grunnoppskrift med mørdeig til mange type søteterter. Oppskriften holder fint til en form på 26-27 cm.

 

Ingredienser

250 g speltmel, hvetemel eller glutenfritt mel (f.eks. Semper)
100 g mandelmel
125 g melis
1 ts ekte vaniljesukker (kan sløyfes)
1 ts salt
125 usaltet smør (kald)
2 egg

 

Fremgangsmåte
  1. Bruker du en foodprosessor går det veldig raskt.
  2. Ha i begge typene mel, salt og melis i maskinen.
  3. Del opp smøret i grove terninger. NB! Smøret må være kaldt. Ha disse i maskinen og kjør den til alt smuldrer opp.
  4. Ha i et og et egg. Kjør til det blir en fin deig. Blir deigen litt for løs, noe den mest sannsynlig blir dersom du lager den glutenfri – juster med litt mer mel. NB! Glutenfri deig blir alltid en del løsere og bløtere enn vanlig deig. Så ikke bli fristet til å ta i for mye mel. Deigen skal være så bløt at den klistrer seg litt til fingrene. Dersom du benytter vanlig mel med gluten skal deigen holde fast og ikke klistre seg til fingrene.
  5. Når deigen er ferdig, legg den på et passe stort klebeplaststykke. Klem deigen ut til en grov pannekake. Legg et klebeplaststykke over og sett i kjøleskapet minst 30 min. Dersom du lager glutenfritt bør deigen stå minst 60 minutter slik at smøret får stabilisert deigen mer.
  6. Når du nå skal kjevle den ut, trenger du ikke mel. Kjevle deigen ut mellom klebeplastlagene til den blir 3-5 mm tykk. Så kan du ta av det ene laget og enten løfte den rett over i form og tilpasse den i formen, før du drar av det andre laget plast. Pass på å kjevle ut en så stor deig at den går 2-3 cm på utsiden av formen. Da kan du lett løfte den litt opp og trykke/forme den opp langs kantene på paiformen. Dersom du skal lage mindre former må du nå ha mel på bakplaten, og legge den over dette slik at den ikke kleber seg fast. Stikk så ut passende størrelser til dine former.

 

Steking:

Krøll sammen et bakepapir mange ganger og minst 5-6 ganger slik at det blir mer mykt. Dersom du baker blindt – altså uten fyll først. Så legg mynt eller andre små metallting oppe i. De leder varmen mye bedre enn erter som tradisjonelt foreslås. Da får du et bedre resultat. Du vil også få et bedre resultat som når du har fått deigen over i formen om du prikker rundt med en gaffel. Legg så formen med deigen i frysen i minst 30 minutter. Kle så siden med aluminiumsfolie. Bruk så metoden over med bakepapir og mynt. Når du har stekt i 15-20 minutter tar du formen ut, og fjerner bakepapir, mynt og aluminiumsfolien. Stek så videre en 5-10 minutter til terten blir gyllen og sprø.

 

Allergi: Glutenfri om du benytter glutenfritt mel slik det står i oppskriften. Mandelmel er glutenfritt. FODMAP innholdet er høyt i mandelmel, men du kan bytte ut alt melet med speltmel, eller glutenfritt mel som har lavt FODMAP innhold. NB! Speltmel er ikke glutenfritt. Glutenfritt mel basert på soya og kikerter har høyt FODMAP.


Hva er egentlig en mørdeig. Les om kriteriene for å kalle deigen en mørdeig: Mørdeig

Pin It on Pinterest

Share This