Copyright Coquere

Copyright Coquere


Mohallabiah med Qamar el-dine er enn nydelig og litt annerledes dessert

Mohallabiah med Qamar el-dine er en arabisk dessert fra Midtøsten området. Det er en søt pudding, hvor man har en type søt aprikosjuice over. Jeg har brukt en del tid på å finne ingrediensene, og ikke minst finne alternativ til selve Qamar el-dine. Altså aprikosjuicen, som lages av en spesiell tørket aprikospasta. Løsningen fikk jeg hos min lokale innvandrer butikk, hvor en av innehaverne forklarte meg hvordan hans kone lagde den – uten den tradisjonelle ingrediensen. I tillegg bestilte han noen av ingrediensene for meg. Spennende og litt annerledes dessert – med smaker som passer veldig bra sammen. Her overrasker du garantert gjestene med en uvanlig dessert. I det minste en overraskelse for den alminnelige nordboer. Selv om du muligens som meg, har problemer med å uttale desserten du serverer. Enkel å lage, og holder til 6-8 personer.

Ingredienser:

Mohallabiah
1 liter vann
1 boks, ca 400 g, søt kondensert melk (ikke viking melk!)
7 ss maizena
2-3 ts rosevann
(Til matlagning, og du må se etter den på engelsk- rose water. Fås kjøpt på nett, eller i en velassortert innvandrerbutikk)
2-3 ts appelsinblomstervann /eller bare blomstervann
(Orange blossom, eller bare blossom water til matlagning. Fås kjøpt på nett, eller i en velassortert innvandrerbutikk)

 

Qamar el-dine
1 boks hermetiske aprikoser (226 g netto aprikoser)
10 tørkede aprikoser (de som er svoveldioksidbehandlet – det er fargen du er ute etter)
1 ss aprikossyltetøy

(250 ml aprikos paste, eller sirup er opprinnelig oppskrift, men den fikk ikke jeg tak i. Får du tak i den – så bruker du selvfølgelig denne.)
3 dl vann (2,5 dl om du får tak i aprikos pasten)
1 ss maizena (2 ss om du lager den med aprikos pasten)
Sukker

 

Fremgangsmåte:

Mohallabiah
Ha vann, søt kondensert melk og maizenaen i en kjele. Rør godt slik at det ikke er klumper. (Alternativt visper du ut maizena i 1/2 parten av væsken med f.eks. en stavmikser, og heller den i resten) Kok opp på medium varme, mens du hele tiden rører konstant. Når den har kokt opp trekk kjelen til side. Rør så inn rosevann og appelsinvannet. (De har er en ganske intens lukt, og kraftig smak. Så anbefaler at du er forsiktig med mengden første gangen. Man kan som kjent aldri ta ut, men alltid ta i mer). Hell blandingen over i porsjonsskåler, og la dem stå å kjøle seg til romtemperatur.

 

Qamar el-dine
Kjør de tørkede aprikosene til en fin blanding i en foodprosessor. Hell av sirupen på de hermetiske aprikosene. Kutt dem grovt opp. Ha aprikosen og vann i en kjele. Kok opp og la det hele småkoke en 5-7 minutter. Bruk så en stavmikser og kjør denne til aprikosblandingen er en helt jevn suppe. Smak til med sukker – den skal være ganske søt. Rør maizenaen ut i 0,5 dl vann, og ha den i helt på slutten av koketiden. Trekk kjelen til side. Rør inn aprikossyltetøyet (må være klumpefritt syltetøy). La den stå å kjøle seg litt. Hell deretter passe mengde av Qamar el-dine over i porsjonsskålene med Mohallabiahen. Sett nå skålene kaldt i kjøleskapet inntil servering.

Serveres: Når de har blitt kalde, eller til det passer med servering.

Allergi: Glutenfri. Det er ganske mye laktose i kondensert melk, så retten blir ikke laktosefri. Igjen de fleste med laktoseintoleranse tåler litt laktose, og det blir da litt avhengig av porsjonsstørrelsen og hvor intolerant den enkelte er. Uansett viktig å merke seg at retten ikke blir laktosefri dersom du lager den på tradisjonell måte med kondensert melk. Alternativt kan du bytte ut den kondenserte melken med 4 dl laktosefri helmelk, og tilsette 1 – 1 1/2 dl sukker. Da får du en nesten lik dessert.

Pin It on Pinterest

Share This