Har du en stavmikser lager du den ferdig på 2-3 minutter.
Majones
Majones er så enkelt å lage at det er rart noen kjøper ferdig laget i det hele tatt. Har du en stavmikser lager du den ferdig på 2-3 minutter. Når du lager den selv fra bunn av, har den ingen tilsetningstoffer, og samtidig er det en basis som du kan gjøre mer spennende ved å tilsette mange andre typer krydder. Majones er en klassisk emulsjons saus på samme måte som f.eks. bearnaisesaus. Emulsjon betyr at man har to væsker som egentlig ikke lar seg blande sammen, men via en emulgator så får man likevel blandet væskene. Her er emulgatoren egg, sennep og sitronsaft. Majones inneholder mange kalorier, men den er på ingen måte usunn som mange tror. Majones inneholder sunne oljer og egg, som begge har gode næringsegenskaper.
Ingredienser:
1 egg
1 eggeplomme
3,5 dl nøytralolje (raps, mais, soya)
½ ts salt
4 ts dijonsennep (Maille with Honey)
1 ss sitronsaft
Fremgangsmåte: Majones
- Ta først frem alle ingrediensene og la de stå ute en times tid slik at de får samme temperatur.
- Ha alt over i smal beholder som passer til stavmikseren.
- Start med ha over i eggene, så salt og sennep.
- Hell så forsiktig over oljen.
- Plasser stavmiksere i bunn, og hold den der. Start nå stavmikseren og trekk den etter hvert sakte opp inntil du får fin majones.
- Smak til med sitronsaft og evt. mer salt.
- Sett kaldt i kjøleskapet.
Tips:
Du kan nå også ha i andre krydder som pepper, kajennepepper, dill, ramsløk osv.
En annen emulsjons saus du kan forsøke er kanskje den mest klassiske: Béarnaisesaus
Serveres: Majones passer som tilbehør til det meste
Allergi: Glutenfri og laktosefri. Lavt FODMAP.
Ønsker du å les mer om kokkekjemien med emulsjon: Emulsjon
Egg er sunt inneholder utrolig mange næringsstoffer. Les mer her: Egg