Lussekatter – Copyright Coquere

Lussekatter både ser gode ut og smaker nydelig.

 

Lussekatter (NO)

Lussekatter eller «lussebulle» er en typisk svensk gjærbakst, som ofte bakes til jul og spesielt til Lucia. Lussekatter kjennetegnes ved sin gulfarge som de i hovedsak får fra safran. I denne typiske svenske oppskriften, får du noen saftige og gode boller, som er forholdsvis enkle å lage. Dobbel heving, og tar derfor litt tid, men er verdt å vente på. Dersom du ikke er så glad i safransmaken, kan du bytte ut hele, eller deler av mengden av safran med gurkemeie. Da får du fortsatt den fine gulfargen. Safran er en av de mest kostbare krydderne, og gir en tydelig smak.  Her har du til mellom 30 – 40 lussekatter, eller lusseboller.

 

Ingredienser: Lussekatter

200 g godt smør
5 dl helmelk
50 g fersk gjær
1 g safran (alternativt mindre, og bruk 1 ts malt gurkemeie)
2 dl lys sirup
1 ts salt
1 – 1,2 kg speltmel
Rosiner

 

Pensling
1 egg
Litt melk

 

Fremgangsmåte: Lussekatter
  1. Start med å smelte smør i en kjele. Ha i melk og rør godt. Pass nå på at blandingen ikke overstiger 37-38 °C. Smuldre og rør ut gjæren i blandingen. Rør inn safran, (evt gurkemeie) sirup og salt til alt er godt blandet.
  2. Ha blandingen over i en passende bakebolle. Ha så i melet litt og litt, arbeid det inn med hendene. Du skal ende med en forholdsvis løs deig, men som ikke kleber. Du må derfor justere med litt og litt mel til den blir passe. Deigen skal så vidt slippe uten å klistre seg til fingrene eller bakebollen. Har du i for mye deig, blir lussekattene tørre og harde.
  3. Elt deigen i ca. 10 minutter til du har fått aktivert glutenet. Sett så deigen til side under dekke på en lun plass. La den heve i ca. 60 minutter.
  4. Elt så deigen ut på et bord med mel. Del deigen i 30 – 40 stykker. Rull ut hvert stykke til en passende pølse. Rulle fra hver side slik at du får en S. Det finnes også mange andre former som lussekatter bakes i, men S`en er en av de vanligste og er enklest å få til.
  5. Ha bakepapir på en stekeplate. Trykk ned 1-2 rosiner i hver krøll på S`en. La de nå stå under et klede, og heve i ca. 30 minutter.
  6. Pisk sammen egg og litt melk. Pensle hver lussekatt.

 

Stekes: Midt i ovn 230 °C. Avhengig av hvordan din ovn fungerer. Mellom 6-8 min. Følg med til du ser de begynner å få en gyllen brunfarge. Bruk en bakepinne første gangen om du er usikker. Når den kommer ut uten deig på, så er lussekattene ferdig. Steker du de for mye, kan de bli tørre som gjærbakst flest. Lussekatter

 

Serveres:  Smaker nydelig lune, men holder seg noen timer i en pose. Dersom du ønsker å oppbevare de lengre, bør du fryse de ned. Gjærbakst blir fort tørt etter noen timer i romtemperatur. Lussekatter

Allergi: Gluten. Lavt FODMAP dersom du bruker laktosefri melk og speltmel som oppgitt i oppskriften.


Les mer om lussekatter: Lussekatter
Les mer om safran: Safran

Pin It on Pinterest

Share This