Copyright Coquere

Copyright Coquere

Limoncello tiramisu servert i hel form.

Limoncello tiramisu er selvfølgelig ingen ekte tiramisu, men lages med noen av de samme ingrediensene, og på en noe tilsvarende måte. Italienere ville vel neppe godkjenne at man endret deres klassiske dessert slik. Det er en oppskrift jeg kom over på en engelsk språklig side. Limoncello er den klassiske likøren man alltid får på restaurant, etter måltidene i Italia. Jeg hadde Limoncello fra siste tur til Italia, men alternativt kan man bruke Limonio Liquore di Limone. Den står på bestillingslisten til vinmonopolet. Til 4-6 personer.

 

Ingredienser:

Litt sjokolade
200- 250 g blandet bær som bringebær, blåbær o.l.
250 g Mascarpone ost
ca 1 dl melk
2-3 ss melis
2 ts vaniljesukker
Zest av 1/2 sitron

 

1 – 1/2 dl Limoncello likør
Saft fra 2 – 3 appelsiner

 

Fremgangsmåte:

Legg fingerkjeks pent utover i en passende serveringsform, fyll mellomrommene med litt knust kjeks. Hell Limoncello, og press appelsinsaften over fingerkjeksen. (Del bare appelsinene i to, og skvis saften av dem over). NB! likøren har mye alkohol – så det er lurt første gangen du lager den, å begynne med en forsiktig mengde!

Visp så lett inn melken i mascarponen til den får en konsistens som ligner på løs vispet krem. Ha i vaniljesukker, og riv så i zesten av en sitronen (Zest – den gule del av skallet). Hell mascarponeblandingen over fingerkjeksen. Dryss over blåbær og bringebær eller lignende bær. Sett kaldt i kjøleskapet i minst 30 minutter, eller til du skal servere. Like før servering river du litt sjokolade over.

Tips: Ønsker du en alkoholfri variant, vil det fungere godt om du presser sitronsaft tilsvarende mengde, og har i 25 g sukker pr. dl sitronsaft. Varm opp slik at sukkeret løser seg opp. Bruk den på samme måte som Limoncello.

 

Serveres: I porsjonskåler, eller hel form. Passer godt med sterk kaffe til.

Allergi: Hverken gluten eller laktosefri. Har ikke funnet noe godt alternativ til laktosefri Mascarpone. Det er likevel slik at de fleste tåler litt laktose, men Mascarpone har en del laktose i seg 2,3 g/100 g. Så ikke noe for de som overhodet ikke tåler laktose. Et alternativ som kan fungere noenlunde er soya yoghurt naturell fra f.eks. Alpro, den har den samme kremede konsistensen man er ute etter. (Du må i så fall la yoghurten renne av litt i et klede, slik at den blir litt tykkere, på samme måte som når man lager Tzatziki.) Du kan da droppe melken selvfølgelig. Et annet alternativt du kan bruke er Tofutti creamy smooth, fås kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker.

Du kan bake glutenfrie fingerkjeks, oppskrifter finner du på nett. Alternativt går det an å bruke sukkerbrød, så skjære opp passe kjekse lengder. Stek dem på nytt på svak varme til de blir tørre. Sukkerbrød er noe av det enklere å bake glutenfritt.

Høyt FODMAP skyldes laktosen, og hvetemelet i fingerkjeksen. Så en laktosefri variant, som ikke baserer seg på soya, samt en glutenfri variant – gir lavt FODMAP.

Pin It on Pinterest

Share This