Copyright Coquere

Lettvinte wienerbrød – Copyright Coquere

Lettvinte wienerbrød svært raske å bake

Lettvinte wienerbrød

Disse lettvinte wienerbrødene lages superraskt og alt lages i en kjele. Fra start til ferdig stekte wienerbrød bruker du 30-40 minutter. De passer derfor utmerket til overraskende gjestebesøk. De kan også fryses, så her har du veldig allsidige bakst. Choux pastry eller pâte à choux er en klassisk fransk deig. Lettvinte wienerbrød lages på en tilnærmet lik måte som en choux pastry deig. Den eneste forskjellen er at i denne deigen brukes melk istedenfor vann. Disse wienerbrødene er nesten identiske med franske chouquette. Forskjellen er at man pynter de med perlesukker for sødme, mens her brukes melis.  Gir 25-30 små wienerbrød.

 

Ingredienser

4,5 dl melk
160 g smør
185 g speltmel
4 små egg (eller 3 store)

 

Garnityr

Melis
Litt vann

 

Alternativt garnityr

Perlesukker om du ønsker å lage franske chouquette

 

Lettvinte wienerbrød fremgangsmåte
  1. Kok opp melk og smør i en tykkbunnet kjele. Trekk kjelen av platen
  2. Rør inn melet til deigen slipper kjelen.
  3. Rør inn et og et egg ad gangen.
  4. Ha bakepapir på en stekeplate og ha ca. en barneskje av deigen til hvert wienerbrød. Pass på å ha litt mellomrom mellom dem, da de flyter litt ut under steking.

 

Stekes: Midt i ovnen på 200 ºC, i ca. 20 minutter til de blir gyllen brune. Avkjøles på rist.

Tips: De kan fryses, men da uten at du har tatt på melis. De blir best om du lar de tine på kjøkkenbenken. De kan fort bli litt tørre i mikroen dersom de står litt for lenge.

 

Lettvinte  wienerbrødene serveres: Rør ut litt melis med vann – ha litt av denne melisen på hvert wienerbrød.

 

Allergi: Verken gluten eller laktosefri. Gjøres enkelt glutenfrie ved å benytte glutenfritt mel. Disse wienerbrødene har en ganske løs deig og egner seg godt til å lages glutenfrie. Gjøres laktosefrie ved å benytte laktosefri melk og eventuelt melkefritt smør for de som har ekstrem laktoseintoleranse. Høyt FODMAP grunnet laktosen, og gjøres om til lavt innhold ved å benytte laktosefri melk basert på kumelk eller havre. Soya kan ikke brukes.


Kreditering: Oppskriften på disse wienerbrødene har jeg etter min avdøde mor, Reidun Skivdal. Hun lagde de ofte til kaffe og til overraskende gjestebesøk.

Les mer om choux pastry, og hvilke andre bakst den brukes, blant annet til franske chouquette. De er nesten identiske med Lettvinte wienerbrød (engelsk tekst): Choux pastry

Pin It on Pinterest

Share This