Copyright Coquere

Lasagne ala squash – Copyright Coquere

Lasagne med squash gir mindre kalorier og en saftig smak

Lasagne ala squash

Lasagne er et flertallsord på italiensk, og uttales lasánje. Dette er ingen typisk lasagne al forno, selv om den lages lagvis på samme måte. Her er pastaplatene byttet ut med squash. Det gjør dette til en mye lettere og kalorifattigere lasagne. Squash har lavt energi – og fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Squash er også en kilde til folat, vitamin C og kalium. Retten er dermed også veldig lett å lage glutenfri. Et godt alternativ når man ønsker å spare på kaloriene, men ikke på smaken. Her får du mye og saftig smak. Lavkarbo – for de som er opptatt av det. Holder til 3-4 personer.

 

Ingredienser
Kjøttsaus

1 løk
400 g kjøttdeig
3 ss nøytral olje
1 hvitløkfedd
2 bokser hakket tomater
2 dl revet gulrot
1 ss tomatpuré
2 ss speltmel
1 ts tørket oregano (eller en håndfull fersk)
1 ts tørket basilikum (eller en håndfull fersk)
2-3 ts sukker
salt
pepper


Ostesaus 

5 ss speltmel 
8 dl melk 
2 ss godt smør 
salt
pepper 
muskat (kan sløyfes om man ønsker det)

4 dl reven ost med litt smak (cheddar, greve, gruyère e.l.)
1 squash grønn

 

Fremgangsmåte
  1. Start med å skrelle squashen i tynne skiver med en ostehøvel eller mandolin. Legg de utover et tørkepapir og salt de slik at du får ut litt av vannet. La det stå slik til det skal brukes.
  2. Lag kjøttsaus: Finhakk løk og hvitløk. Ha en del olje i stekepannen. Stek løken blank og ha så i kjøttdeigen og gjennomstek denne. Dryss over melet. Tilsett hvitløk, tomater, tomatpuré og de revne gulrøttene. Ha i tørket basilikum og oregano. (Bruker du ferske urter, har du dem i på slutten. La sausen koke i 8-10 minutter. Smak til med salt, pepper og sukker.
  3. Lag hvit saus: Smelt smøret og ha i mel i en kjele. Rør det klumpfritt. Tilsett litt og litt melk. Kok opp under omrøring til du får en litt tykkere saus en vanlig. La det koke 3-4 minutter slik at råmelsmaken blir borte. Smak til med salt, og muskat. Tilsett ost, spar halvparten til overflaten av lasagnen.
  4. Bruk en form som passer. Bruk tørkepapir som trekkpapir å få av vannet og saltet på squashen. Legg nå kjøttsausen, hvit saus og squash lagvis. Avslutt med hvit saus. Dryss revet ost over.

 

Stekes: På nederste rille på 200 C° i 25-30 minutter til overflaten er gyllen og pastaplatene møre.

 

Tips

La lasagnen stå litt før du serverer den – slik at den blir mer fast. Siden det ikke er pastaplater i denne lasagnen vil du ikke få den effekten at de trekker til seg væske. Ønsker du en enda tykkere og fastere lasagne kan du ta i enda litt mer mel i kjøttsausen. Hvor løs den blir er litt avhengig av hvor mye væske det er i tomaten, og hvor lenge du lar kjøttsausen koke inn. Ønsker du en litt annen løksmak kan du bruke tørkede løkflak istedenfor vanlig løk.

 

Serveres: Med salat og godt brød. F.eks. passer focaccia utmerket til lasagne se egen oppskrift: Focaccia  

Allergi: Retten er nesten glutenfri. Bruk glutenfritt mel i den hvite sausen og hele retten blir glutenfri. Retten er enkel å lage laktosefri, da kan man bare bytte ut melken med laktosefri variant. De fleste tåler litt modnede som cheddar oster ol. da laktosen stort sett er nedbrutt. Høyt FODMAP innehold. Bytt ut melken med laktosefri melk. I tillegg må man utelate både løk og hvitløk. Et alternativ til løksmak er da å bruke den grønne delen av enten purre eller vårløk.


Les mer om frukten squash: Squash

Pin It on Pinterest

Share This