Landbrød – Copyright Coquere

Landbrød bakt i jerngryte med lokk, eller emaljert kjele med lokk, er en flott måte å bake på.

 

Landbrød

Landbrød bakt i jerngryte med lokk, eller emaljert kjele med lokk, er en flott måte å bake på. Du får da et brød som får en sprø fin skorpe rundt hele brødet, og som hever i selve kjelen. Landbrød er fransk inspirert, men du finner lignende brød rundt det meste av middelhavsområdet. Landbrød passer perfekt til supper, gryter, med tapenader, og det er ypperlig å dyppe, eller ha olivenolje på.

 

Du trenger en kjele som har ett volum på 3 liter. Dette gir et passende landbrød størrelse til denne oppskriften. Landbrødet vil akkurat fylle opp til lokket, når det hever under steking i ovn. Dersom du bruker en større kjele kan brødet bli flatt. Emaljerte kjeler med lokk bruker man å kalles fransk ovn, og jerngryter med lokk kalles ofte tysk ovn. Du trenger ikke kjøpe dyr kjele. Dersom du investerer noen kroner, vil du få en kjele som holde lenge og du kan ha glede av i mange år. F.eks. har Le Creuset 5 års garanti på sine produkter, men behandler du den godt har du kjelen i mange flere år enn det.

 

Ingredienser

600 g fint speltmel
100 g sammalt speltmel
50 g havremel
0,6 dl Ekstra virgin olivenolje
5 dl temperert vann
7 g tørrgjær
7 g salt

 

Fremgangsmåte
  1. Bland alt det tørre i en stor bakebolle.
  2. Ha i olivenoljen, og tempert vann. (Dvs. vannet skal ikke overstige 37 °C. Dersom du kjenner på vannet med fingrene, og det føles litt varmt vil det i hovedsak være over 37 °C) Bland alt godt sammen.
  3. Ha litt mel på en bakeflate og elt deigen i 5-6 minutter. Bruk mer mel om nødvendig.
  4. Ha deigen over i bakebollen, og dekk den til. Sett den til heving inntil den har doblet seg i størrelse. Samtidig setter du nå jerngryten eller den emaljerte kjelen med lokk inn i ovn. Sett ovn på 250 °C. Når deigen har doblet seg, så har du olivenolje på bakeflaten, elt nå deigen på nytt i en 5-6 minutter. Inntil den har blir elastisk og smidig. Du må sannsynligvis ha mer olje på bakeflaten etter hvert som du elter.
  5. Ha deigen på nytt over i en bakebolle, som du dekker til. La deigen heve i en 15 minutters tid.
  6. Når ovn har nådd 250 °C og deigen har hevet seg, tar du ut kjelen. Hell deigen raskt over i kjelen. Sett på lokket, og sett den så inn i ovnen.

 

Steking nr. 1: 250 °C i 30 minutter

Ta så kjelen ut. Ta av lokket, pensle gjerne toppen av brødet med litt olivenolje, og dryss på litt mel. Sett den på nytt i oven, men nå uten lokk.

Steking nr. 2: 220 °C i 18-20 minutter. Prøv deg frem på din ovn. Når brødet er gyllent, og gjennomstekt er det klart. Ta nå ut kjelen og hell brødet over på en rist. La så brødet ligge på rist under et klede for å kjøle seg ned.

 

Landbrød servering: Til supper, gryter, ypperlig til å dyppe i olivenolje, med godt smør, tapenader o.l.

Allergi: Gluten. Laktosefri. Lavt FODMAP


Dutch oven eller French oven. Les mer her (engelsk tekst): Dutch oven

Les mer om spelt, og hvorfor dette er et mer næringsrikt mel enn hvete: Spelt

Pin It on Pinterest

Share This