Copyright Coquere

Lammestek på utradisjonell måte – Copyright Coquere

Lammestek kan lages på mange måter

 

Lammestek på utradisjonell måte

Langsom matlaging, gjør at smakene får tid til å utvikle seg mer. Den lave tilberedningsvarmen, som man ofte bruker, gjør kjøttet veldig mørt og saftig. I tillegg til at denne lammesteken lages på en ganske utradisjonell måte, vil jeg også anbefale noe ukonvensjonell tilbehør for norske ganer.


Ingredienser

1-2 gule løk (1 stor evt 2 små)
6 hele nelliker
8-10 enebær
3 stilker oregano
1 stilk mynte
1 lammelår ca 1,5 kg uten ben/ 2 kg med ben
2 hele kinesiske hvitløk
1-2 faste syrlige epler (f.eks. Granny Smith)
1 fl. søt/halvtørr hvitvin

2 ts salt (nykvernet)
1 ts pepper (nykvernet)


Fremgangsmåte
 1. Lag en «bouquet garni» (krydderkvast på godt norsk) av oreganoen og mynten. Skrell løken og del den i 2. Så stikker du alle nellikene inn i løken.
 2. Legg lammelåret i en stor gryte/kjele. Knus enebærene lett, og ha dem i gryten. Legg så både løken og de andre krydrene ved siden av lammet. Hell på med kokende vann til vannet står halvveis opp på kjøttet.
 3. La det hele stå å trekke under lokk i 25 min på svak varme. (Skal ikke koke).
 4. Ta opp steken og tørk den av. Legg så lammesteken over i en ildfast form med lokk.
 5. Del hvitløkene i 4-5 båter og legg de i gryten. Ta ut kjernehusene av eplene, og del de så i båter av 4-5 stk pr. eple. Dryss nå over saltet og pepperen. Hell over vinen. (Jeg brukte Rosemount Estate, som er en halvsøt australsk hvitvin).
 6. Lag en cartouche, dette er faguttrykket for å lage et lokk av bakepapir. Dekk lammet med lokket, så gjør du det samme med aluminiumsfolie, men her skal denne klemme godt rundt kantene av gryten. Sett så på selve grytelokket. Cartouchen gjør at lammet holder seg nede i kraften, samtidig som det også beholder dampen inne. Dette er en fransk kokemetode som typisk brukes til slow food matlaging, slik at kjøttet blir saftig. Sett gryten i ovnen på 140 C i 6 timer. Her står den først i 3 timer så tar du ut og snur lammesteken.
 7. Sett den så inn i ovnen igjen i ytterligere 3 timer. De siste 30 min tar du av lokket, folien og cartouchen slik at steken får en fin gyllen farge.
 8. Ta opp kjøttet og pakk det inn i aluminiumsfolie og sett det bort for å hvile.
 9. Hell stekekraften over i en kjele, skum av fettet.
 10. Kok kraften med både eplene og hvitløken i, inntil væskemengden har blitt redusert til 1/2 parten.
 11. Bruk en stavmikser til å mose både hvitløk og epler. Dersom du evt. synes du den blir litt tynn, kan du jevne med litt maizenna og vann.
 12. Smak til med salt og pepper om det trengs. Litt avhengig av hvor søt vin du bruker, må du muligens justere med litt sukker, dersom sausen blir for syrlig. Du kan også runde av sausen med litt fløte om du ønsker det.

 


Lammestek på utradisjonell måte serveres:
 

Skjær opp steken og hell over sausen i et sausenebb. Her kan du servere med gode poteter og grønnsaker. Derimot ønsker du den mer utradisjonell, serverer du isteden retten med den typisk arabiske salaten Tabbolueh. Se egen oppskrift: Tabbolueh  

Allergi: Både gluten og laktosefri. NB: serverer du den med Tabuleh, blir den ikke glutenfri.


Les mer om Tabbolueh (engelsk tekst): Tabbouleh

Pin It on Pinterest

Share This