Copyright Coquere

Lammeskanker med rotmos – Copyright Coquere

Kraftig og rustikk mat

 

Lammeskanker med rotmos

Lammeskanker med øl og rotmos er kraftig, rustikk kosemat når høstemørket setter inn. Litt forberedelser, og så gjør det meste seg selv, og jo lengre tid desto mer smak. Her har du min variant som tar en 4 1/2 – 5 timer, men du kan lage dem raskere om du vil. Til 4 personer.

 

Ingredienser

4 stk lammeskanker
7 – 10 dl okse/kalvekraft
5 dl bayerøl
3 dl pilsner øl
4 små løk (delikatesse e.l.)
2 gulrøtter
1/2 sellerirot
12 – 14 aprikoser tørkede
1 ss worcestersaus
1 ss balsamicoeddik
Salt/pepper

 

Rotmos

800 g poteter
200 g sellerirot
150 g smør (ekte)
Melk

 

Fremgangsmåte
  1. Trim skankene ved å skjære bort fett og hinner.
  2. Brun skankene i en panne, og legg dem over i en kjele som tåler å stå i ovnen.
  3. Skjær gulrøtter i skiver, sellerirot i terninger, hakk aprikosen i mindre biter og løken litt grovt. Ha dette over i kjelen med skankene. Hell nå over ølet, og kraften til væsken nesten dekker skankene helt. (Du kan bruke vann, eller kraft av buljong også. Bruker du buljong så bruk halv styrke ellers blir det fort litt for kraftig og salt.) Ha i worcestersaus og balsamicoeddik.
  4. La det hele få et lite oppkok – sett kjelen i ovnen på 120 C. Her kan du nå la den stå urørt i en 4 1/2 -5 timer – Ta så ut kjelen og la den stå å hvile, mens du gjør ferdig rotmos og saus.

 


Tips:
 

Ønsker du å gjøre retten raskere så kan du øke temperaturen til 160 C – da vil de være ferdige på en 2 – 2 1/2 times tid. Du vil da miste noe smak, og de blir ikke fult så møre.


Sausen

Bruk kraften fra skankene. Sil den om du ønsker, eller bruk en stavmikser. La den koke inn (reduseres) til 2/3. Smak til med salt/pepper, evt. litt sukker og sitronsaft. Bruk litt maizena til å jevne den om du ønsker det.


Rotmos
  1. Rens og skjær både poteter og sellerirot i like store biter.
  2. Koke selleriroten i en blanding av melk og vann (50/50) uten salt, og potetene i usaltet vann til de er møre.
  3. Sil væsken, ha alt i samme kjele. Mos dette sammen med smør og passende mengde lummen melk.
  4. Nå for det første har du i salt/pepper. Grunnen til at man bør vente med saltet er at mosen ellers kan få en noe limete konsistens. Det unngår du ved å salte til slutt.
  5. Rør forsiktig sammen, for kraftig røring gir også en limete konsistens.

 

Lammeskanker med rotmos serveres: Legg opp litt rotmos på hver tallerken. Bruk ei hulsleiv og ta opp litt forskjellig av grønnsakene fra skankekraften. Legg en skanke på hver tallerken, og hell over litt saus. 

Allergi: Ikke glutenfritt med bayer eller vanlig pils. Det finnes likevel gode glutenfrie øl varianter av pilsner typen. Svært laktoseredusert om du bruker laktosefri melk, og helt laktosefritt om du også bruker melkefritt smør.


Les den korte forklaring på hva skank er: Skank

Pin It on Pinterest

Share This