Laksegrateng – Copyright Coquere

Laksegrateng som gir en spennende tvist til den tradisjonelle skandinaviske fiskegratengen.

 

Laksegrateng

Dette er en laksegrateng som gir en spennende tvist til den tradisjonelle skandinaviske fiskegratengen. Vi tar deg med på en kulinarisk reise med en litt annerledes tilberedningsmetode og en smaksrik kombinasjon av krydder. Den sprø toppingen, beriket med basilikum og hvitløk, harmoniserer perfekt med den litt mer krydrede fyllet av fisk og saus.

Prøv denne eksotiske laksegratengen og oppdag en ny favoritt blant fiskerettene. Denne retten gir ikke bare en smakfull variasjon, men er også en fantastisk måte å nyte den helsefordelaktige laksen på. Ifølge de nyeste kostholds anbefalingene oppfordres alle til å inkludere minst 350 g fet fisk som laks i ukentlig kosthold.

Oppskrift er tilpasset for to personer, men ved å doble mengden kan du enkelt tilberede en deilig middag for fire personer.

 

Ingredienser

300-350 g laksefilet (uten skinn og ben)
2 dl makaroni
Oliven olje til steking
Salt
Pepper

 

Saus

40 g smør
2 ss spelt mel fin/eller hvetemel
3 dl melk
2 ss fin hakket sjalottløk
1 Eggehvite av 1 egg
2 eggeplommer
½ krm Kajennepepper
½ krm Muskat
½ ts Salt
1 krm Pepper

 

Topping

4-5 loffskiver
1 fedd hvitløk
10-12 blader fersk basilikum
Litt revet parmesan ost (kan sløyfes)
Litt olivenolje

 

Fremgangsmåte
 1. Start med å koke makaroni som anvist på pakken. Sett den til siden.
 2. Skjær så laksen i terninger på ca. 2×2 cm. Stek laksen lett i stekepanne inntil den begynner å bli lett gyllen. Salt og pepre. Sett til side, mens du lager sausen.
 3. Sausen er en klassisk hvitsaus med litt tillegg. Finn hakk løken og sett til side.
 4. Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Spe med melk og visp slik du får en klumpefri blanding, ha i løken og kok opp, mens du hele tiden visper pent så det ikke brenner seg.
 5. La sausen koke i 2-3 minutter slik at råmel smaken forsvinner. Ha i krydder. NB du kan alltid ha i mer krydder, så smak deg frem. Spesielt kajennepepper er sterkt, så ta heller mindre slik at det ikke blir for sterkt etter din smak.
 6. Trekk så kjelen til siden, og la sausen kjølne. Når den er kjølig nok slik at eggeplommene ikke stivner, visper du de raskt inn.
 7. Ha sausen over i en stor nok bolle som nå kan romme både fisk og makaroni.
 8. Sett til side, og visp eggehvitene stive med en elektrisk mikser. Jeg bruker mikseren etterpå til å mikse opp sausen slik at den blir enda litt luftigere. Deretter vender du den stivpiskede eggehviten inn i sausen.
 9. Ha så makaronien og laksen over i sausen, vend alt forsiktig sammen, og ha alt over i en passende stor ildfast form.
 10. Skjær vekk skorpene på loffen om ønskelig. Kjør loffskivene i en foodprosessor slik at du får fine smuler.
 11. Ha i hvitløk og basilikum og kjør alt sammen til det er godt blandet.
 12. Ha smuleblandingen over i en liten bolle. Ha på litt olivenolje i omganger og bland sammen med hendene slik at olivenoljen trekker seg inn i loffesmulene.
 13. Legg deretter blandingen over som topping.
 14. Riv over litt parmesan om ønskelig. Parmesan er en dyr ost, men du trenger ikke mye. Det er mer som krydder for å tilføre litt mer smak og ekstra crunch.

 

Stekes eller gratineres: Forvarmet ovn 190 C, i ca. 20-25 minutter inntil toppingen begynner å bli lett gyllen.

 

Serveres: Laksegrateng kan serveres som den er, eller med tilbehør som kokte poteter, potetmos, osv. Det passer fint å servere en råkostblanding av gulrøtter eller en blanding av råkost med gulrøtter, eple, blomkål, osv. Coleslaw kan også passe veldig bra; se egen oppskrift på en litt utradisjonell coleslaw: Coleslaw  

 

Allergi: Gluten. Det er enkelt å tilpasse retten for glutenintoleranse ved å lage sausen med glutenfritt mel og bruke glutenfri loff. For laktoseallergikere er det en enkel løsning å velge laktosefri melk. Høyt FOODMAP-innhold skyldes laktose i melk, sjalottløk og eventuelt hvetemel. Ved å benytte laktosefri melk og speltmel reduseres FOODMAP til et minimum. Siden det er lite sjalottløk i totalt sett, påvirker dette ikke FOODMAP-innholdet vesentlig.


Helsefordeler ved å spise laks engelsk tekst: Laks helsefordeler

Norske kostholdsråd om hvorfor spise fisk: Kostholdsråd fisk

Det har også kommet mer forsking som viser at fet fisk spesielt er fordelaktig for kvinner i overgangsalderen. Det er også forsking som viser det kan forsinke når overgangsalderen starter. Les mer om dette: Fisk & overgangsalder

En seiglivet, men feilaktig myte er at steking i olivenolje er usunt. Middelhavsdietten har gjentatte ganger blitt anerkjent som verdens sunneste diett. I denne dietten stekes alle retter i olivenolje, en praksis som har pågått i mange hundre år. Olivenolje har den høyeste steketemperaturen blant alle oljer og mister minimalt av sine sunne egenskaper under steking. Det viser seg faktisk at steking i ekstra jomfruolivenolje kan være sunnere enn koking. Les mer om fordelene ved steking i olivenolje her: Steking & oliveolje

Se forskning på steking med olivenolje engelsk tekst: Science & oliv oil

Pin It on Pinterest

Share This