Copyright Coquere

Copyright Coquere

Laks Confit med to typer epletilbehør


Confitering er både en konserveringsmetode, og metode hvor kjøtt e.l. bakes på lav temperatur i olje. Det gir en utrolig saftig og mørt resultat av laks confit. Her confiteres laksen på så lav temperatur at den akkurat gjennombakes, samtidig som den holder formen. Serveres med to typer epletilbehør, og en god saus etter inspirasjon fra Michelinstjernekokken Raymond Blancs. Liker du gravlaks o.l. vil dette være en rett for deg. Litt avansert rett, men helt overkommelig. 

 

Ingredienser:

150 g laksefilet skinnfri pr. person
Dill
Salt
Pepper

Rapsolje
Epler
Sitronsaft 
Sukker


Fremgangsmåte:
Salt, pepre og dryss dill over laksen. Pakk den inn i klebeplast og sett den kaldt i minst 30 minutter. Gjerne lengre. 


Confiteringen
 
Skyll av krydrene i kaldt vann og tørk laksen godt med tørkepapir. Ha en kjele som er passende stor til at laksen for god plass. Fyll opp med rapsolje og bruk en temperatur mål og varm opp til 44 C. Legg i en og en laks. Pass hele tiden på at temperaturen holder seg på rundt 44 C, men ikke over . Laksen skal ligge i oljen i 15 minutter. Ta den så opp med ei hulsleiv.


Tilbehør

Eplemos: Fjern kjernehus fra eplene og skrell dem. Grovhakk dem opp og ha dem i en kjele. Ha i litt smør, og kok dem opp. Ha i litt sitronsaft. La det hele små koke til eplene begynner å miste fasongen. Trekk til siden. Knus dem lett med en potetstapper e.l. Dette skal ikke være en veldig søt eplemos, men dersom eplene er veldig sure kan det være nødvendig å justere med litt sukker evt. litt mer sitronsaft om de er alt for søte. Serveres lummen eller kald. 


Confiterte epler: Ta noen andre epler og skjær dem i fine båter. Salt og pepre dem. Legg dem så på samme måte som med laksen opp i rapsolje i en liten bolle. La dem ligge å marinere så lenge du vil. Sett dem i mikroen på svak varm i en 2-3 minutter. De skal ikke miste fasongen og være faste. Ta dem ut å la dem kjøle seg til romtemperatur.

 

Serveres: Med kokte små poteter, confiterte eplebåter, og litt eplemos. Salt, pepre og dryss litt dill, lett over fisken. Det kan passe med en sennepsaus, her tilsett 1 1/2 ss sennep pr. dl. hvitsaus. Se egen oppskrift: Bechamel eller hvitsaus  


Allergi:
Glutenfri og laktosefri om du bruker laktosefri melk i sausen. Høyt FODMAP i epler. Dersom du skal redusere til retten til lavt FODMAP nivå – må du utelate epler og finne annet tilbehør. I tillegg må du lage evt. saus laktosefri og med f.eks. speltmel. NB! speltmel er ikke glutenfritt.

Pin It on Pinterest

Share This