Kylling Korma – Copyright Coquere

Kylling Korma er enkel å lage, har få ingredienser

 

Kylling Korma

Kylling Korma er en indisk rett som har spredd seg rundt i hele verden. Delvis fordi Indiere har emigrert til verdens alle kanter, men også fordi dette er en utrolig god rett. Kylling Korma er enkel å lage, har få ingredienser, som kan varieres like mye som fantasien setter grenser. Indere bruker å ha i forskjellige typer grønnsaker og frukter, avhengig av sesong. Det som derimot du må ha i er treenigheten med løk, hvitløk og ingefær. Dette gir mye av den klassiske smaken, men har også sin opprinnelse i at man ikke har hatt kjøleskap i India. Dermed ble disse grønnsakene brukt til å mørne kjøttet, og som konservering. Det samme gjelder krydderiene. Disse har en konserverende effekt i tillegg til å gi smak.

 

Kylling Korma er en karrirett, men karri er ikke et krydder i seg selv. Karri er en krydderblanding. Du kan se linken nederst i oppskriften på innholdet i karri. I det Indiske kjøkken blander de ofte sammen krydderiene selv, men du kan fint benytte en ferdig karri. Ønsker du kan du selvfølgelig ha i alle krydderiene separat. Da får du helt din egen tilpassede smak. Du kan også bruke en karriblanding og deretter forsterke med de karri krydderiene du ønsker. Slik det er foreslått i denne oppskriften. Dette er en kremet Kylling Korma, og da har man tradisjonelt ikke i tomater. Det er ganske vanlig å ha i forskjellig frukt. Tørkede som ferske. I denne oppskriften er det oppkuttede tørkede aprikoser. De passer utrolig godt i retten. Det kan da være fint å forsterke noen av krydderiene, slik det er gjort i denne oppskriften, med kanel, kajennepepper og litt sukker. Malte cashewnøtter eller mandel er også vanlig. Det gir en fyldigere rett, men tilfører mer kalorier.

 

Ingredienser

600 g kylling filet, utbenet lår e.l.
1 ½ dl Creme fraiche
1 dl kremfløte
1-2 dl vann
1-2 gule løker
3-5 hvitløksfedd
20-30 g ingefær

 

Krydder

2-4 ts karri
1-2 krm kajennepepper
1 ts kanel
1 ts gurkemeie
2-3 ts sukker
2-3 ts salt

Flere og mer avhengig av hvordan du vil at din Korma skal smake

Ferske urter som persille eller koriander

 

Alternativ tilsetning

Rosiner
Tørkede aprikoser
Dadler
Malt mandel eller mandelmel

Med mer ut fra fantasien.

 

Olje til å steke.

 

Fremgangsmåte
 1. Skjær opp kylling i passende terninger og sett til side.
 2. Kutt nå opp hvitløk så smått som mulig, og løken så fin kuttet som du ønsker.
 3. Rens ingefæren og kjør den i en liten foodprosessor med litt vann eller olje. Kjør den til du får en tykk pasta eller grøt. Har du ikke foodprosessor, så kutt den opp så lite du kan, og bruk en morter.
 4. Bruk en passende stor gryte eller kjele som egner seg til å steke. Ha rikelig med olje i gryten.
 5. Stek hvitløk, løk og ingefær på medium varme.
 6. Ha i alle krydderiene bortsett fra salt og sukker. Stek videre til løken begynner å bli blank. Rør og vend kontinuerlig.  NB du kan alltid justere med mer krydder senere. Det er viktig å ha i en del krydder umiddelbart, men du kan likevel tilpasse styrke og din smak senere.
 7. Ha nå i kyllingen, og stek videre i en 6-7 minutter, til kyllingen er godt gjennomvarmet.
 8. Dersom du ønsker å ha i f.eks. malte mandler, har du den i på dette stadiet.
 9. Ha i creme fraiche og fløte, rør videre rundt. Sett gjerne ned temperaturen, slik at det nå så vidt koker. Juster med vann slik at du får en passende tykk rett. Du kan alltid ha i mer på et senere tidspunkt.
 10. Kutt opp eventuelle aprikoser, dadler etc. Ha disse i om du ønsker det.
 11. Smak til med sukker og salt. Ha på lokket, sett ned varmen ytterligere om nødvendig.
 12. Kylling Korma kan fint stå å småputre, eller simre så lenge du ønsker. Desto lengre den står, desto mer utvikler smaken seg. Bare ikke kok så lenge at kyllingen løser seg opp. Når den er klar til servering, smak til med mer krydder om ønskelig.

 

 

Servering: Med ris og ferske urter.

Allergi: Glutenfri. Laktose. Gjøres enkelt laktosefri ved å benytte laktosefri creme fraiche og fløte. Høyt FODMAP. Dette skyldes løken og laktosen. Du kan redusere FODMAP innholdet ved å bruke laktosefrie produkter, men ikke redusere den til lav.


Hva er karri: Karry

Dersom du ønsker å lese en mer omfattende forklaring om karri (engelsk tekst): Curry powder

Pin It on Pinterest

Share This