Kylling Consomme
Kylling consommé er perfekt forrett

Kylling consommé en klarnet buljongsuppe som tar litt tid å lage, men som er verdt jobben. Den er smaksrik nettopp fordi det den tar lang tid å lage. Det er tiden som får smaken til å utvikle seg. Ikke spesielt komplisert, bare litt tidkrevende. Når du første har den ferdig kan den stå kaldt i kjøleskapet, og så varmes opp på et blunk. Kylling consommé  er den perfekte forrett med andre ord.

 

Ingredienser

1 hel kylling ca 1,5 – 1,7 kg (fersk eller tint) Deles i 2
3 gulrøtter
1 stor purre
1 hvitløk (kinesisk)
1/2 sellerirot
1 ss hel pepper


3 eggehviter til klarning

Litt maldonsalt.


Fremgangsmåte: 

Del kyllingen i to. Skrell og rens grønnsakene. Del dem så grovt opp. Ha alt i en stor gryte, sammen med pepper. Hell på vann til kyllingen er godt dekket. Kok opp og la det små simre i 1 1/2 – 2 timer. Tar så ut kyllingen og sil av grønnsaken. Kok opp på nytt, og la buljongen stå og simre i 1/2 – 1 time slike at den reduseres en god del. Desto lengre du koker jo mer blir buljongen redusert, og kraftigere blir smaken. Når buljongen er redusert nok – sett den kaldt i kjøleskapet i minst 1 time. Skum av mest mulig av fettet. Kyllingkjøttet kan du plukke av benene, og fryse til annen bruk.

Klarning: Ha den kalde buljongen over i en kjele. Pisk eggehviten av eggene til de skummer. Ha denne så over i kjelen med buljongen, og la den små kok i 10-15 minutter mens du hele tiden visper. Sil så igjennom en musselin, linduk eller kjøkkenhåndkle. NB! Dette må først være vasket uten skylle- og vaskemiddel. Consommé tar svært lett til seg av andre smaker! Smak til med salt. Den ferdige consommé kan du nå sette kaldt før servering. (Har du lyst, og ønsker enda klarere resultat kan du gjenta prosessen.)

Serveres: Varm opp uten at det koker, og hell over i passe porsjonsskåler. Dryss gjerne litt ferske urter over som f.eks. gressløk, timian, persille e.l. Det kan selvfølgelig også gjøre seg med noe forvellede grønnsaker skåret i tynne staver e.l. som du legger i hver porsjonsskål før du har i «suppen». Du kan viss du ønsker det ha i noe av kyllingkjøttet også. Egentlig bare fantasien som setter grenser. Det er likevel en helt klaret suppe uten noe tilsetning, som er den originale consommé.


Allergi: Både gluten- og laktosefri. FODMAP – både hvitløk og den hvite delen av purren har høyt FODMAP innehold. Det er bare å utelate disse. Siden du kan bruke den grønne delen av purren, mister du bare smaken av hvitløk.

Pin It on Pinterest

Share This