Krydder koppkake – Copyright Coquere

Denne lille kaken kan lages ekstremt raskt, og den tilberedes rett i en kopp, derav navnet koppkake.

 

Krydder koppkake

Krydder-koppkake er den perfekte godbiten når du ønsker å unne deg noe godt på kort tid. Denne lille kaken kan lages ekstremt raskt, og den tilberedes rett i en kopp, derav navnet koppkake. På kun 5-6 minutter har du en ferdig koppkake å nyte. Opprinnelsen til koppkake går sannsynligvis tilbake så langt som 4000 år, men de tidligere variantene lignet ikke på den moderne versjonen som lages i mikrobølgeovnen. Denne typen koppkake ble trolig populær i senere tid og fikk oppmerksomhet via en YouTube-video i 2009, der den ble introdusert som en «mug cake» og bakt i mikrobølgeovnen. Populariteten skyldes nok at det er en rask, enkel og rimelig måte å lage en kake som smaker godt på. Selv om den ikke er fancy nok til å vinne en kakebakekonkurranse, er den en herlig liten godbit, når du ønsker å unne deg noe raskt og hjemmelaget uten kunstige tilsetningsstoffer. Du kan bruke hvilken som helst kopp som rommer omtrent 2 dl. Du kan eventuelt vurdere å bruke en betydelig større kopp for å unngå at den renner over kantene. Dette vil imidlertid redusere den visuelle effekten, men det kan være mer praktisk.

 

Ingredienser

2 spiseskjeer smør (ca. 30 g)
4 spiseskjeer fint spelt- eller hvetemel
1 eggeplomme
2 spiseskjeer sukker
1 spiseskje melk/yoghurt naturell/gresk yoghurt (yoghurt gir litt saftigere kake)
1 strøken teskje bakepulver
1/4 teskje kanel
1/4 teskje vaniljesukker
Litt salt
1 spiseskje syltetøy

 

Garnering

Sukker/kanel
1 teskje syltetøy

 

Fremgangsmåte
  1. Du kan lage alt i selve koppen du ønsker å bake kaken i. Derimot synes jeg det er mer praktisk å bruke en liten bolle til å blande sammen ingrediensene. En 2 dl kopp er liten i forhold til å røre sammen ingredienser. Jeg foretrekker derfor å blande alt i en bolle som er større enn koppen, og deretter fylle deigen over i koppen ved hjelp av en slikkepott. Du kan eventuelt vurdere å bruke en betydelig større kopp for å unngå at den renner over kantene. Dette vil imidlertid redusere den visuelle effekten, men det kan være mer praktisk.
  2. Smelt smør og ha i alle ingrediensene, med unntak av syltetøy.
  3. Bland alt godt sammen slik at du får en glatt deig.
  4. Hell deigen over i koppen, hvis du ikke laget deigen i koppen.
  5. Lag en liten grop om mulig: Ha i syltetøyet og dekk det over med deig.

 

Mikrobølgeovn:

Tiden avhenger av styrken på mikrobølgeovnen.

1200 W Mikro: ca. 45 sekunder
1000 W Mikro: ca. 1 1/2 minutt

Vanlig stekeovn:

Forvarm ovnen til 180 °C og stek i 10-12 minutter.

 

Garnering

Dryss over en blanding av sukker og kanel. Legg på en teskje med syltetøy.

 

Serveres: Smaker nydelig lummen med kaffe, men kan også spises kaldt.

 

Allergi:

Inneholder gluten. Det er svært lite laktose i denne kaken, og vil derfor tåles godt av de fleste. Alternativt kan du benytte laktosefri melk eller yoghurt. Lavt FODMAP. Spelt er definert som et mel med moderat innhold av FODMAP. Det er lite både speltmel og laktose i denne kaken totalt sett. Kaken burde derfor kunne defineres som med lavt FODMAP-innhold.


Les mer om kanel som krydder: Kanel

Kanel påstås å ha flere positive helseeffekter. Les mer om disse her: Kanel helseeffekter

Pin It on Pinterest

Share This