Copyright Coquere

Kreolsk Jambalaya – Copyright Coquere

Kreolsk jambalaya med flotte farger

 

Kreolsk Jambalaya

Kreolsk mat har sin opprinnelse i Louisiana USA, og spesielt fra byen New Orléans. Den er influert av både det franske, spanske og afrikanske kjøkken. Så en herlig blanding av mattradisjoner. Kreolsk jambalaya er en risrett som kanskje ligner mest på den spanske paellaen. Den har mye mer smak og sterke krydder enn sin spanske slektning. Det er en rett med fine farger, og som er dekorativ å sette på bordet. I tillegg smaker det fabelaktig. Her middag til 4 personer.

 


Ingredienser:

1 løk
3 fedd hvitløk
1 rød chili
2 paprika av forskjellig farge
3 tomater
300 g kyllingkjøtt fra lår eller filet
200 g arborioris (risottoris)
0,5-1 ts timian (tørket)
2 ts Piementon (røkt søt spansk paprika) eller vanlig paprikapulver
1 krm Kajennepepper (malt)
0,5 g safran/ stor nype med safrantråder evt. 3 ts gurkemeie
1 gulrot
100 g erter
100 squash
50 g mais
200 g reker eller scampi
ca 5 dl hønsekraft (evt. litt svakere buljong en anvist)
Salt/pepper
1-2 ts sukker
Saften av 1/2 sitron

Nøytral olje til steking
Frisk persille

 

Kreolsk Jambalaya fremgangsmåte:
  1. Skjær opp kyllingen i mindre og passende små biter. Stek den raskt i litt olje, men bare så du så vidt får litt stekeskorpe. Sett den så til side og la den hvile mens du gjør klart de andre ingrediensene.
  2. Skrell gulrøtter og del den opp i små terninger. Gjør det samme med squashen. Grov hakk tomatene. Finhakk løk, hvitløk og paprikaen. Fjern frøene fra chilien og fin hakk denne.
  3. Bruk en sautepanne eller passende kjele og ha i rikelig med olje. Fres løk blank og myk, ha så i risen. Rør godt så den blir godt blandet i oljen. Ha nå i chili, paprika og hvitløk. La dette frese godt i pannen og tilsett de hakkede tomatene, sammen med krydderiene og rør alt godt sammen.
  4. Tilsett kyllingen, og hell på kraften til den dekker et stykke opp på kyllingen. La alt småkoke under lokk i maks 30 minutter.
  5. Tilsett alle de andre grønnsakene utenom ertene, krydre med salt, pepper, sukker og saften av sitronen. La det nå småkoke videre i omlag 10 minutter til. Ha på mer kraft om nødvendig – det må ikke koke tørt. Når grønnsakene er nesten ferdige har du over de grønne ertene. Legg rekene på toppen slik at de får noen få minutter under lokket.

 

Kreolsk Jambalaya servering: Dryss over hakket persille og server umiddelbart.

Allergi: Gluten og laktosefri. Høyt FODMAP – dette skyldes løk, hvitløk, mais og erter. Du kan erstatte løk med den grønne del av purren for å løksmak. Erstatte ertene med grønne bønner. I tillegg fjerne løken, hvitløk og mais.


Hva er kreolsk mat eller kjennetegner det kreolske kjøkken: Kreolsk kjøkken

Les en mer omfattende artikkel om hva som kjennetegner det kreolske kjøkken (engelsk tekst): Creole cuisine (EN)

Pin It on Pinterest

Share This