Soppsuppe
Kremet soppsuppe med madeira med fersk focaccia

 

Kremet soppsuppe med madeira

Kremet soppsuppe med madeira som hovedrett med godt brød på en kald høst kveld passer utrolig godt. Soppsuppe kan like godt være en god forrett – forskjellen er kun serveringsmengden. Kremet soppsuppe er en forholdsvis rask suppe å lage, og med mye smak. Forrett til 4 porsjoner


Ingredienser

150 g kantarell eller annen god sopp (eller annen sopp utenfor sesong)
200 g aromasopp
4 dl kyllingkraft eller grønnsakskraft
2 dl hvitvin
2 dl fløte (krem eller matfløte)
1 sjalottløk
1/5 del kinesisk hvitløk (den er hel uten fedd, og har en litt mildere smak)
0,2 dl madeiravin
1 – 2 ts sukker
salt/pepper
Litt hakket koriander, persille e.l.

Smør og olje til steking

Fremgangsmåte
  1. Skjær og kutt opp soppen i passe små biter til suppe.
  2. Finkutt sjalottløken, knus hvitløken med en kniv og finhakk også denne.
  3. Start så med å steke soppen i en blanding av smør og nøytral olje i 2-3 minutter. (Oljen gjør at smøret ikke brenner seg så lett).
  4. Ha i den hakkede løken. Fres løken blank før du tar i hvitvinen.
  5. Kok opp, og sil av kraften over i en kjele. Viktig at soppen ikke koker lenge for da blir den vassen. Sett soppen til side.
  6. Ha så i både fløte og kyllingkraften oppe i den avsilte kraften.
  7. Kok opp og la suppen reduseres litt ved at den småkoker 4-5 minutter.
  8. Smak til med salt og pepper.
  9. Jevn suppen om du synes den er litt tynn med maizenamel.
  10. På slutten av koketiden har du i madeiravinen og sukkeret. (Det bør koke et par minutter slik alkoholsmaken forsvinner.) Sukker høres muligen litt rart ut, men både hvitvinen og madeiraen tilfører en del syre, så sukkeret balanserer smaken. Prøv uten og du vil merke en overraskende stor forskjell. Ha så soppen tilbake i suppen like før servering.

 

Servering: I passe porsjonskåler. Dryss over hakket koriander, persille eller annen passende friske urter og ha et godt brød til.


Allergi:
 Glutenfri. Bruk laktosefri fløte så blir retten også helt uten laktose. Svært høyt FODMAP innehold. Du kan redusere den noe, men siden sopp har høyt innehold uansett vil det ikke være mulig å få et lavt innehold. 

Pin It on Pinterest

Share This