Kornikuler - Copyright Coquere

Kornikuler er en gammel oppskrift som går langt tilbake i tid.

 

Kornikuler

Kornikuler er en gammel oppskrift som går langt tilbake i tid. Disse kulene var en kjær konfekt fra min barndom, men oppskriften har dessverre vært tapt i mange år. I over 12-14 år har jeg søkt på nettet og andre steder i håp om å finne noen som har delt denne oppskriften. Ved en tilfeldighet kom jeg over min mors gamle oppskriftsbok, som var i dårlig stand og minst 50 år gammel. Der fant jeg endelig oppskriften fra barndommen, og jeg kunne knapt vente med å prøve den ut.

 

Jeg har gjort noen oppdateringer både språklig og ved å erstatte margarin med smør. I tillegg har jeg lagt til et ekstra element ved å rulle kulene i kokos. Dette var ikke en del av den opprinnelige oppskriften, men kokosen gir Kornikulene et estetisk preg samtidig som den tilfører en herlig smak. Korni flatbrød inneholder fullkorn og rikelig med fiber, noe som gjør de til ganske mettende konfekt. Å hevde at de er sunne ville være en overdrivelse, men de er definitivt mindre usunne enn annen konfekt.

Oppskriften gir omtrent 25-30 Kornikuler, avhengig av størrelsen. Gled deg til å lage og nyte disse nostalgiske godbitene!

 

Ingredienser

160 g sukker (alternativt demerara sukker for et hint av karamellisert smak)
160 g smør
2 ts kakao
1 egg
2 ss malte mandler
25 stk. Korni flatbrød
2 ts vaniljesukker

 

Garnering

Kokos

 

Fremgangsmåte
 1. I en kjele, kok opp smør, sukker og kakao.
 2. Rør grundig for å sikre at sukkeret løser seg opp, og trekk deretter kjelen til siden.
 3. I en liten bolle, visp sammen egget. Tilsett deretter egget i blandingen og vær nøye med å vispe raskt, da blandingen er varm og kan føre til at egget danner klumper.
 4. Knus eller kjør Korni flatbrødene i en foodprosessor.
 5. Bland Korni, malte eller fint hakkede mandler og vaniljesukker sammen.
 6. Overfør deretter de tørre ingrediensene til blandingen av smør, sukker, kakao og egg.
 7. Rør grundig for å sikre en jevn konsistens.
 8. La blandingen avkjøles litt før du setter den kaldt i kjøleskapet i minst 1 time.
 9. Når blandingen har avkjølt seg og stivnet noe, form små kuler.
 10. Rull kulene deretter i kokos.
 11. Plasser de ferdige kulene i en lufttett boks og sett de i kjøleskapet i minst 3-4 timer, eller over natten.

 

Serveres: Nydelige som konfekt alene eller sammen med kaffe.

Allergi: Gluten, ikke mulig å lage glutenfrie. Laktosefri, da det er såpass lite laktose i smør per kule at dette fungerer bra for de fleste. Høyt FODMAP skyldes tilstedeværelsen av rug i kornet. Det er ikke mulig å lage disse uten rug. Du må derfor sjekke din individuelle toleransegrense for rug og mengden av det i disse kulene.


Les mer om rug som korn: Rug

Anne informasjon: Korni er et produkt fra Kavli. Dette er den opprinnelige varianten, og derav kommer også navnet Kornikuler. Det er essensielt at disse er tynne flatbrød basert på rug. Korni er rik på fiber og inneholder lite sukker, og derfor er det et sunt alternativ innen flatbrød. Les mer om Korni på Kavlis nettsider: Korni

Pin It on Pinterest

Share This