Kondensert melk – Copyright Coquere

Søt kondensert melk er som flytende sukker

Kondensert melk

Søt kondensert melk er som flytende sukker. Den smaker utrolig godt, den er superenkel å lage selv, og er selvfølgelig mye billigere å lage enn ferdig kjøpt. Den har et lite hint av karamellsmak, og om du ønsker kan du tilføre mer smak som f.eks. litt vaniljesukker. Dette avhenger selvsagt av hva du tenker å benytte den kondenserte melken til. Den helt klassiske oppskriften består kun av melk og sukker. Det vil løfte smaken med salt, så dette anbefales uavhengig av hva du måtte ønske å benytte den til. Har du i tillegg i litt smør, gir dette ytterligere dybde i smaksbildet, samt en litt blankere konsistens. Det fine med å lage søt kondensert melk selv, er at den ikke inneholder noen kunstige stoffer, og det er svært enkelt å lage egen laktosefri melk. Laktosefri varianter finnes så vidt kjent ikke på markedet. Oppskriften gir 2,5-3 dl ferdig kondensert melk.

 

Ingredienser

6 dl helmelk
2 dl sukker
1 krm salt

1 ts smør (kan utelates)
1 ts vaniljesukker (kan utelates)

 

Fremgangsmåte
  1. Ha melk og sukker i en bred og tykkbunnet kjele. Sett platen på middels temperatur.
  2. Rør jevnt og pent inntil sukkeret har løst seg opp, og du så vidt ser melken begynner å koke.
  3. Reduser temperaturen ytterligere slik at melkeblandingen så videt koker eller simrer. Ikke rør mer fra dette tidspunktet. La bare melken stå å simre i en ca. 40 minutter, eller inntil du får en passende tykk konsistens. Dette vil variere noe fra gang til gang.
  4. Bruk en skje eller lignede, og fjern urenheter på toppen av melken noen ganger i løpet av prosessen.
  5. Sett så til side og la den kondenserte melken kjøle seg ned. Ha i salt.
  6. Du kan nå ha i eventuelt både smør og vaniljesukker, rør så alt godt inn. Begge gir mer smak, men er valgfritt.

 

Oppbevaring og holdbarhet:

Hell den kondenserte melken over i et passende glass med lokk. Sett kjølig i kjøleskapet. Kondensert melk vil da fint holde seg opp mot 2-3 uker i kjøleskapet. Den tykner også enda mer når den blir kald.

 

Kokke forklaring:

Å simre kommer fra engelsk «to simmer» og betyr du holder temperaturen så vidt under kokepunktet men over 80 C. Du vil se at det så vidt kommer opp små bobler. Se egen link på engelsk med forklaring på denne teknikken nederst.

 

Bruk: Søt kondensert melk er svært anvendelig i kaker, kakefyll, iskrem og som base for dessert sauser med mer.

Allergi: Glutenfri. Den er ikke laktosefri, men her kan du lett lage din egen laktosefrie kondenserte melk ved å bytte ut melken til en laktosefri variant.


Les en mer utdypende forklaring på hva kondensert melk er (på engelsk) Condensed milk

En mer utdypende forklaring på kokketeknikken å simre (på engelsk) To simmer

 

Pin It on Pinterest

Share This