Copyright Coquere

Kjøttsaus – Copyright Coquere

Kjøttsaus godt til både pizza og pasta

 

Kjøttsaus

Her har du en fin kjøttsaus som basis for pizza, pasta eller hvorfor ikke prøve den i en sheperds pie. Det er en klassisk tomatbasert kjøttsaus, med den lille vrien at jeg har i creme fraiche. Det gir en litt rundere og fyldigere smak. Oppskriften gir ca. 1 liter ferdig kjøttsaus. Holder seg fint i kjøleskapet en 3-4 dager i en boks med tett lokk.

 

Ingredienser

600 g kjøttdeig (kylling, svin, okse eller blanding)
1 boks hakkede hermetiske tomater
2 ss tomatpuré
2 ts sukker
1 ts salt
½ ts pepper
2 ts chilipulver
½ krm kajennepepper
2 ts tørket oregano
1/5 kinesisk hvitløk
2-4 sjalottløk (litt avhengig av hvor store de er, 4 små eller 2 store)
2 ss speltmel/hvetemel/glutenfritt mel
150 g creme fraiche (ca. 1,5 dl)

 

Fremgangsmåte
  1. Start med å finhakk løken.
  2. Stek så kjøttdeigen – bruk en hackit, eller lignende slik at kjøttdeigen blir godt smuldret.
  3. Ha den stekte kjøttdeigen over i en kjele. Stek nå løken blank, og ha denne over i kjelen.
  4. Dryss over melet og bland godt.
  5. Ha så i alt krydderet, og til slutt har du i de hermetiske tomatene og tomatpuréen.
  6. Kok opp, og la det hele småkoke 10-15 minutter. Gjerne lengre om du har tid eller lyst. Desto lengre den småkoker, desto mer smak utvikles.
  7. Når du har kokt ferdig kjøttsausen trekk den av platen.
  8. Ha i creme fraichen, og rør den godt inn. La det hele få et oppkok.
  9. Smak til med evt. mer krydder og sjekk at sausen er tykk nok. Den skal være ganske så tykk for pizzafyll eller sheperds pie, men kan være en god del tynnere til pasta.
  10. Dersom kjøttsausen ikke er tykk nok jevn den litt. Da ville jeg bruke spesialmaisenna til saus, eller arrowrot. Begge har de fordelene at de kan has rett i sausen, og klumper ikke. I tillegg gir de en blankere saus.

 

Kjøttsaus bruk: Has på som en basis til pizza, kan brukes som den er, til pasta. NB! Ikke ha sausen på pizzabunn før den er godt avkjølt, og ikke overstiger 35 C. Kan også brukes til Sheperd pie se egen oppskrift:

Sheperds pie

 

Allergi: Glutenfri om du bruker glutenfritt mel, maisenna eller arrowrot. Ikke laktosefri. Gjøres enkelt laktosefri ved å benytte laktosefri creme fraiche eller rømme. NB! Rømme tåler ikke å koke, så da må du droppe oppkok mot slutten. Høyt FODMAP – dette skyldes løken og laktosen. Du lager den med lavt FODMAP innhold om du utelater løk. Du kan alternativt bytte den ut med den grønne del av purren, da får du en grei erstatning for løksmaken. I tillegg må du lage sausen laktosefri som nevnt over.


I mange retter som i kjøttsaus, brukes kajennepepper. Kajennepepper har vært brukt i medisin i uminnelige tider. Les mer om dens helseeffekt her: Kajennepepper helseeffekt

Les en litt mer omfattende artikkel om selv grønnsaken kajennepepper her (engelsk tekst): Cayenne pepper

Pin It on Pinterest

Share This