Copyright Coquere

Copyright Coquere

Kima er Rask, enkelt og godt

Kima er en rett som har opprinnelse i India, og kan sies å være Indias svar på Mexicos taco. Forskjellen ligger mest i bruken av andre typer krydder. Noe som selvfølgelig gir en helt annen smak. En typisk hverdagsrett som er enkel og billig å lage.

Ingredienser:

1 løk (gul – kepaløk)
4 fedd hvitløk
1 ss revet fersk ingefær
500 g malt kjøtt. Kjøttdeig, karbonadedeig e.l.
2 tomater
150 g grønne erter

evt. 0,5-1 dl vann

Krydder
2 ts malt koriander
1 ts paprikapulver
2-5 krm kajennepepper (kan også sløyfes om man ønsker en mildere variant)
2 krm garam masala
1 krm spisskummen
1 ts sukker
salt/pepper
2-3 ss hakket fersk koriander

Nøytral olje til steking
Matyoghurt eller lettrømme.

Chapati eller tortillalefser


Fremgangsmåte:

Start med å finhakk løken. I en stekepanne har du litt olje og begynner å steke den vanlige løken på medium varme. Ha så i hvitløk og ingefær. La dette surre litt før du har i alle krydrene – unntatt den ferske korianderen. Stek videre inntil løken er gyllen brun. Ha så i kjøttet og gjennomstek det. Skjær tomatene i små terninger, og ha dem i. Stek videre noen minutter. Tilslutt har du i ertene og steker et par minutter til. (Er de frosne har du dem i samtidig med tomatene). Ønsker du det kan du mot slutten ha i litt vann, slik at Kimaen får en litt bløtere konsistens. Det siste du gjør er å ha i den ferske korianderen – bland så alt godt. Spar litt fersk koriander til pynt. (Fersk koriander kalles også både indisk og arabisk persille – så om du ikke er så begeistret for koriandersmaken, kan du fint bytte den ut med vanlig bladpersille.)


Serveres:
 Med chapati, yoghurt/lettrømme, og et lite dryss fersk hakket koriander over kimaen. Chapati er det indiske flatbrødet og som du får kjøpt ferdig, ellers går det fint å lage det selv også. Består kun av mel, vann og salt. Et forholdsvis likt alternativ er meksikanske tortillas, som man kan kjøpe i alle dagligvarebutikker. 

 

 Kima-222

Fantastiske farger og smak. Her også med mais.


Allergi: Kimaen er glutenfri, men chapati inneholder gluten. Alternativt kan man finne glutenfrie potetlefser eller tortillalefser.

Laktosefri. Bruker du yoghurt eller lettrømme ved siden må du bruke laktosefri variant. Ellers en laktosefri rett.

Høyt FODMAP grunnet løken og hvitløken. I tillegg dersom tortillasene ikke er laget på maismel. Så for et lavt FODMAP må du utelate løkene, bruke glutenfri totillas laget på mais, samt benytte laktosefri rømme/youghurt. 

Pin It on Pinterest

Share This