Karamllsaus-2

Karamellsaus – Copyright Coquere


Karamellsaus er alltid en sikker vinner, og du lager den utrolig raskt.

Karamellsaus

Karamellsaus er alltid en sikker vinner, og du lager den utrolig raskt. Ikke er det spesielt vanskelig heller, så lenge du bare gir den din fulle oppmerksomhet hele tiden. Karamellsmaken oppstår når man varmer opp sukker til over 100 grader. Det er først da sukkeret begynner å bli brunt, og utvikle den kjente karamellsmaken. Det betyr at her bør du være litt forsiktig. Da sukkeret i tillegg kleber, og med over 100 grader, kan det fort gi store brannskader.  Karamellsaus inneholder egentlig kun 3 ingredienser. Ingredienser du som regel alt har i basissortimenten ditt på kjøkkenet. Dermed kan du lage karamellsaus når det passer deg.

 


Ingredienser

2,5 dl sukker
1-2 ss vann (kan sløyfes, og brukes i noen oppskrifter for å akselerere smelteprosessen.)
125 g smør
1,5 -2,5 dl kremfløte (mengden avhenger av hvor tykk man vil ha sausen)
1 ts sitronsaft

0,5 -1,5 ts salt (om ønskelig)

 


Karamellsaus fremgangsmåte
  1. Ha sukker og vann i en tykkbunnet kjele. NB! Ikke bruk non-stick kjele da krystalliserer sukkeret seg garantert. Bytt ut 1 dl av det hvittsukkeret med demerarasukker, da får du dypere karamellsmak.
  2. Sett på middelsvarme, og la det stå til det begynner å karamellisere seg. Da starter du å røre inntil du fått en fin gyllen farge. Noen ganger krystalliserer det seg, fortvil ikke bare la det stå på varmen. Rør da litt av og til så vil du få en fin saus. Pass på at det ikke brenner seg, og blir for brunt, for da blir sausen bitter.
  3. Når den er passe gyllen brun, så har du i smøret og lar dette smelte inn. Rør hele tiden!
  4. Ha så i fløten mens du rører, og til slutt sitronsaften.

 

Tips: Ønsker du en tynner saus – vent til sausen er helt kaldt, og ha i litt vann. Rør kraftig.

Karamellsaus serveres: F.eks til is, friterte bananer o.l.

Allergi: Glutenfri og laktosefri om du bruker laktosefri fløte.


Les mer om hvordan karamellsmaken utvikler seg. Kokekjemi for den spesielt interesserte: Karamellisering  

Les en litt mer omfattende forklaring på engelsk om hva karamellisering er: Caramelisation  

Pin It on Pinterest

Share This