Copyright Coquere

Karamellpudding – Copyright Coquere

Crème caramel med mye smak

Karamellpudding

Crème caramel eller karamellpudding som vi kjenner den som – er en tradisjonell og klassisk dessert. Den har kommet litt i skyggen av sin mer berømte bror Crème Brulèe. Det er litt synd, for den smaker minst like godt. Lager den på tradisjonell måte, men har i litt andre, ikke fullt så vanlige ingredienser. Bruker karamellisert kondensert melk – noe som gir en dypere karamellsmak. Man kan også velge vanlig søt kondensert melk for en mildere variant. I tillegg foreslår jeg forskjellige andre smakstilføyelser om man ønsker litt variasjon, og som gir en mer spennende karamellpudding. Her har du nok til 6-8 porsjoner.

 

Ingredienser:
Karamell

2 dl sukker
0,5 dl vann

 

Pudding

6 egg
3 ts vaniljesukker
3 ss sukker
2 dl kremfløte
3 dl melk
1 boks karamellisert kondensert melk eller vanlig søt kondensert melk
1/2 ts salt

 

Forslag til smakstilsetning til Crème caramel

3 ss mørk rom
Zest av 1 appelsin eller sitron
3 ts pulver kaffe
1/2 stang av kanel
6-7 hele kardemommekjerner som grovknuses

 

Fremgangsmåte: karamellpudding 
  1. Smelt sukker og vann i en kasserolle på middels varme. Ikke rør i sukkeret før det har begynt å smelte. Når fargen har blitt passe gyllen heller du det flytende sukkeret over i formen din. Blir den for mørk får du en bitter smak. Et lite tips å sprute formene med formfett, og forvarme formen(e) litt i komfyren før du heller i karamellen – da stivner den ikke med en gang. Samt at de løsner lettere. Vend formen(e) rundt til karamellen dekker hele bunnen og en 1 – 1,5 cm opp på sidene av formen(e).
  2. Ha melken, kondensert melk, fløte og vaniljesukker i en kjele – pisk alt sammen.
  3. Ønsker du en pudding med smakstilsetninger utover det tradisjonelle, har du i disse på dette stadiet.
  4. Kok opp og trekk kjelen til side. La det stå å trekke slik i en 10-15 minutter.
  5. Pisk så egg lett sammen og rør inn i fløteblandingen.
  6. Sil blandingen over i en enkelt form, eller sil blandingen over i en mugge. Hell så over i porsjonsformer. Bank lett på formen(e) lett og la de stå en 10 minutters tid. Det forhindrer luftbobler i puddingen.

Stekes:
Crème caramel

I vannbad på 125 grader på nederste rille. Steking i vannbad vil si at du setter formen i en langpanne e.l. og fyller vann til 2/3 opp på formen(e). Hell pudding i stor form, stekes i ca 1 1/2 time. Porsjonsformer i ca 55-65 minutter avhengig av størrelsen. Puddingen er ferdig når du kan stikke en kniv ned i midten og denne kommer ut tørr, eller ved å trykke lett på puddingen og merke at den er fast som gele.

Avkjøl puddingen og la den stå i kjøleskap over natten. Hvelves så over på et fat. Sitter de litt fast kan du dyppe formen litt ned i varmt vann en 30 sekunders tid. Samt bruke en skarp tynn kniv og føre denne langs kanten av formen.

 

Tips:

Dersom du ikke får kjøpt kondensert karamellisert melk kan du fint lage den selv. Start med å lage toffeen av den søte kondenserte melken. (Må være søt variant). Dette tar tid. Legg et oppvaskhåndkle eller annet i bunn av en kjele, og fyll opp rikelig med vann. Legg så den uåpnede boksen i, og la det koke opp. Boksen skal stå og småkoke i 3 timer, evt. lengre om du ønsker en enda mer fast toffee.

Det er SVÆRT viktig at boksen ligger under vann hele tiden, hvis ikke kan den faktisk eksplodere. Lite moro med glo varm kondensert melk utover hele kjøkkenet – så pass på. Når boksen har kokt ferdig legges den i en kjele med kaldt vann, og kjøles helt ned. Dette kan du jo gjøre ferdig på forhånd, og du kan lage flere samtidig hvis du ønsker. F.eks. er den veldig godt til is. Ferdig karamellisert kondensert melk får du kjøpt hos velassorterte dagligvarebutikker.

 

Karamellpudding serveres: Med litt friske bær og pisket krem.

Allergi: Glutenfri. De er ikke laktosefri. Ønsker du en laktosefri variant må du utelate kondensert melk og bytte ut all melk og fløte med laktosefri variant. Høyt FODMAP av samme grunn. En laktosefri variant basert på kumelk gir lavt FODMAP. Det er høyt FODMAP i soyamelk så denne kan du ikke benytte selv om den er laktosefri.


Les mer om hva den tradisjonelle pudding er: Karamellpudding

Pin It on Pinterest

Share This