Copyright Coquere

Copyright Coquere

Karamellpudding med peanøtter er mektig med dyp karamellsmak

Her har du en karamellpudding med peanøtter som ikke lages på den tradisjonelle måten. Puddingen er derfor litt annerledes med en kraftig karamellsmak. De sprø salte peanøttene komplementerer, og gir en fin kontrast. En mektig dessert – litt avhengig av hvor mye du ønsker til hver, så 4-6 personer.

 

Ingredienser:

2 gelatinplater
2 ts vaniljesukker (ekte evt. 1/2 vaniljestang)
3 dl kremfløte
1 dl melk eller matfløte
1,25 dl sukker
3 krm salt
1 ss vann
Zesten av 1 appelsin
Peanøtter
Salt (fingersalt)
4 ss karamellisert kondensert melk
2 dl kremfløte
Vaniljefudge (kan sløyfes – kjøpes i løsvekt)
Litt zest til garnityr

 

Fremgangsmåte:

Karamellisert kondensert melk

Dersom du ikke får tak i ferdig karamellisert kondensert melk må du begynne å lage denne. I velassorterte dagligvarebutikker får du ferdig kjøpt, hvis ikke er det lett å lage den selv. Bare litt tidkrevende. Legg et oppvaskhåndkle eller annet i bunn av en kjele og fyll opp rikelig med vann. Legg så den uåpnede boksen i, og la det koke opp. Boksen skal stå å småkoke i 3 timer evt. lengre om du ønsker en enda mer fast toffee. Det er SVÆRT viktig at boksen ligger under vann hele tiden, hvis ikke kan den faktisk eksplodere. Lite moro med glovarm kondensert melk utover hele kjøkkenet, så pass på. Når boksen har kokt ferdig – legges den i en kjele med kaldt vann, og kjøles helt ned. Dette kan du jo gjøre ferdig lenge i forkant, og du kan lage flere samtidig viss du ønsker. NB! Du må bruke søt kondensert melk – mao ikke Viking melk e.l.

 

Karamellpuddingen

Start med å bløtlegg gelatinplatene. Ha fløte og melk/matfløte i en tykkbunnet kjele. Ha i salt, og vaniljesukker. (Evt. splitt vaniljestangen og skrap i frøene, samt ha i selve stangen). Varm opp, men ikke la det koke. Trekk kjelen tilside. Riv zesten av appelsinen, (zesten er kun det oransje av appelsinskallet) og ha dette i fløteblandingen.
I en annen litt større tykkbunnet kjele har du i sukker og vann. I følge forskjellige oppskrifter skal vann hjelpe på med karamellisering av sukker, men personlig synes jeg det virker bedre uten. Pass på hele tiden, og rør forsiktig til sukkeret har en passe karamellisert farge. Skal ikke bli for mørk, da den blir bitter. Desto mørker karamellisering jo kraftigere karamellsmak vil du få på puddingen. Hell nå litt og litt av fløteblandingen i karamellen, mens du hele tiden rører jevnt. La det hele stå og syde litt – til alt av det karamelliserte sukkeret har løst seg opp, og du har en fin karamellisert fløte.
Sil av slik at du fjerner zesten av appelsinen, og evt. vaniljestangen. Klem av vannet fra gelatinen, og rør denne inne til den er helt oppløst. Avkjøl til romtemperert og hell over i passende porsjonsskåler. La stå kaldt i minst 3 timer, eller til karamellpuddingen kjennes fast.

 

Serveres: Visp fløten til krem. Ha på en kremtopp på hver porsjon, ha 1 ss karamellisert kondensert melk over krem. Grovhakk peanøtter og dryss over. Så tar du en liten nype fingersalt, som du gnir mellom fingrene – dryss litt over hver porsjon. Dersom du nå ønsker det kan du også kutte opp vaniljefudge til små terninger, som du også kan ha over hver porsjon. Personlig synes jeg det kan bli litt vel søtt, men det er en smakssak. Det gjør seg også fint og setter litt frisk smak ved å rive over litt zest fra en appelsin.

 

Allergi: Verken gluten eller laktosefri. Laktosen kan reduseres mye ved at man bruker laktosefri fløte/melk. Men den karamelliserte kondenserte melken finnes ikke laktosefri, men det er kun 1 ss så det vil ikke være mye laktose uansett.

Pin It on Pinterest

Share This