Karamellkake – Copyright Coquere

Dette er en mektig og saftig kake

Karamellkake

Denne karamellkaken er en typisk amerikansk sørstatskake. Det betyr at den er overdådig, mektig og en vanvittig kaloribombe. Det er en karamellkake som smaker utrolig godt og er saftig. Derfor stor mulighet for at dette kan bli en favorittkake blant familie og venner. Det er forholdvis enkel å bake, om enn litt tidkrevende.

 

Ingredienser:
Kakebunnene

225 g smør (god kvalitet på smør m.a.o. ikke margarin)
1 dl rapsolje
6 dl sukker
7 dl hvetemel/spelt eller glutenfritt
6 store egg
2 eggeplommer
2 dl lett rømme
½ ts salt
1 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker (ekte)

 

Karamellglasur

250 g smør (god kvalitet)
3 bokser søt kondensert melk (m.a.o. ikke Viking)
7 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts salt
2 ts sitronsaft
Evt. litt kremfløte dersom glasuren blir for tykk

 

Fremgangsmåte: Karamellkake
Kakebunnene
  1. Ha smør, olje, vaniljesukker og sukker i en bolle, og bruk en mikser til å kjøre til den blir luftig og lys. Det tar en 5-6 minutter.
  2. Reduser mikseren til halv fart og ha i et og et egg, avslutt med eggeplommene. Kjør blanding til hvert egg er godt blandet inn før du tar i neste.
  3. Sikt mel, bakepulver og salt i en passende bolle.
  4. Ha så rømmen i den fuktige blandingen, mens du kjører mikseren på lav hastighet.
  5. Ha nå i litt og litt mel og kjør inntil du har fått en fin og glatt blanding. Ikke miks så mye, da ender du fort med en seig røre.

Ha røren over i 3 non-stick kakeformer på 22 cm. Pass på at du har omtrentlig lik mengde i hver form.

Stekes: Midt i ovnen på 175 ˚C. Litt avhengig av ovn i 23-27 minutter. Ikke overstek slik at kaken blir tørr. Bruk enn kakepinne og stikk i midten. Ta kaken ut akkurat i det det henger så vidt litt igjen på pinnen. Sett kakebunnene på rist, og la de avkjøles helt.

 

Glasur
  1. Ha alle ingrediensene til glasuren i en tykkbunnet passende kjele. Med unntak av fløten. Den bruker du når karamellen er avkjølt, dersom den blir for tykk.
  2. Sett nå kjelen på medium varme, og rør hele tiden inntil det begynner å småkoke. Sett da ned varmen slik at det så vidt simrer. Rør av og til, slik at det ikke brenner seg.
  3. La det småsimre inntil du får en fin brunfarge, og en tydelig smak av karamell. Det tar ca. 1 ½ time.
  4. Avkjøl karamellglasuren helt. Karamellglasuren skal bli så tykk at den kan smøres utover kaken. Det er bedre at den blir for tykk, enn for tynn. Blir den litt for tykk visper du inn litt og litt kremfløte inntil den får passe konsistens. Blir den for tynn vil kaken ikke holde fasongen, og glasuren renne ut.

 

Montering : Trim kakebunnen om nødvendig slik at du får en rett kake. Noe jeg ikke gjorde første gang, og fikk en kake som så ut som det skjeve tårn i Pisa. Start med å legge første bunn støtt på et fat. Ha karamellglasur på, og fortsett med neste bunn. Når du har lagt på alle tre kakebunnene, så bruker du en kakespatel, eller slikkepott og brer karamellglasuren utover hele kaken. Du skal ha et jevnt lag også på sidene av kaken.

 

Karamellkake serveres: I løpet av noen timer. Lagres kaldt.

Allergi: Laktose. Går fint å bake glutenfritt, med glutenfritt mel. Høyt FODMAP skyldes laktose. Baker du kake glutenfri eller med speltmel vil du kunne redusere FODMAP. Laktosefri kondensert melk finnes ikke på markedet enda, så det går dermed ikke å redusere til lavt FODMAP.

Pin It on Pinterest

Share This