Copyright Coquere

Karamelliserte bakte epler Copyright Coquere

Det er fine kombinasjoner med det sprø, salte og søte

 

Karamelliserte bakte epler

Karamelliserte bake epler er en nydelig liten dessert som best serveres lun. Det er fine kombinasjoner med det sprø, salte og søte. Litt tidkrevende å forberede, samtidig som du må planlegge at alle komponentene lages i riktig rekkefølge. Ellers ikke så veldig komplisert. Dessert til 4 personer.

 

Ingredienser:

4 epler (faste, men med sødme f.eks. Val Venosta)
Litt peanøtter

 

Karamell

80 g demerarasukker
40 g smør
1 ts sitronsaft
2-3 ss kremfløte

Vaniljesaus – se egen oppskrift: Vaniljesaus
Butterdeig 1 frossen plate/ eller 1/4 av oppskriften her: Butterdeig

Pynt og pensling

1 egg
Perlesukker
Hasselnøtter
Mandler

 

Karamelliserte bake epler fremgangsmåte:
  1. Start med å lage butterdeigkjeksen. Kjevle butterdeigen til ca. 1 mm tykkelse. Skjær ut små triangler eller annen form du synes er passende.
  2. Legg butterdeigen over på bakepapir på en stekeplate. Pisk sammen et egg med litt vann, og pensle hver kjeks. Finhakk mandler og hasselnøtter. Dryss litt nøtter og perlesukker over hver kjeks.
  3. Stekes: Forvarm ovnen 200 C° i 13-15 minutter inntil de er gylne og pene. Avkjøles på rist. Sett til side så lenge.
  4. Lag en tykk vaniljesaus

 

Karamellisering av eplene
  1. Start med å skrelle eplene, og skjær topp og bunn flate, slik at de ser pene ut og står støtt når de bakes. Stikk ut kjernehuset. Legg eplene i en bolle med vann som du har hatt i sitronsaft. Da misfarges de ikke.
  2. Ha sukker og sitronsaft over i en stekepanne. Det er best om man ikke bruker nonstick som teflon. Da sukkeret lettere krystalliserer seg med slike stekepanner. Sett platen på medium varme. Når sukkeret har smeltet har du i smøret. Sett ned varmen.
  3. Vend nå et til to epler ad gangen rund i karamellen i en 4-5 minutter, slik at de blir karamellisert rundt hele. Flytt eplene over i en ildfast form.
  4. Ha litt fløte i stekepannen og rør inni karamellen. Ha litt av denne sausen over hvert eple.
  5. Stekes: Sett eplene inn forvarmet ovn på 200 C°. I det du setter de inn, senker du temperaturen til 175 C°. Stekes i 15 minutter, eller til du med en stekepinne kjenner de er møre, samtidig som de fortsatt holder formen.


Montering:
Ha de ferdig bakte eplene over på tallerkener. Hell over litt mer av sausen, og fyll de med vaniljesaus/krem. Finhakk litt peanøtter og dryss over. Legg ved en butterdeigkjeks. Det passer også både med krem og is til disse varme eplene.

 

Karamelliserte bake epler serveres: Umiddelbart slik at de er lune.

Allergi: Selve de karamelliserte eplene er både gluten- og laktosefrie. Butterdeigen er ikke glutenfri om du ikke lager de med glutenfritt mel. Vaniljesausen må lages på laktosefri melk om du ønsker en laktosefri variant. Høyt FODMAP. OBS for nøtteallergi – hasselnøtter er en svært vanlig allergi. Det kan også være allergier mot både mandler og peanøtter.


Les mer om epler og forskjellige sorter med epler (på engelsk): Apples

Pin It on Pinterest

Share This