Pai med karamell epler servert-2
Karamellisert eple og peanøttpai – Copyright Coquere

Salt, søtt og lun pai mot kald is smaker fabelaktig

 

Karamellisert eple og peanøttpai

Karamellisert eple og peanøttpai med is smaker urolig godt sammen. Her har du det søte, det salte, det varme mot det kalde. Karamellisert eple og peanøttpai er ingen lettvekter for her er det masse sukker og fett. En gang i blant skal man vel likevel unne seg en skikkelig kaloribombe.

 

Ingredienser:

2 1/2 – 3 epler (litt faste, men med noe sødme f.eks. Alpe Golden)
6-7 ss demerarasukker
4-5 ss smør
50 g peanøtter
Saft av en 1/2 sitron

 

Karamellsaus

Benytt 2 dl kremfløte og 1 ts salt i sausen. Se egen oppskrift: Karamellsaus

 

Butterdeig

Bruk 1 1/2 x mengden, samt egg isteden for vann. 26 cm form. Ønsker du den søtere kan du ha i melis. Se egen oppskrift: Butterdeig

 

Fremgangsmåte:
  1. Start med å lage butterdeigen.
  2. Mens den står kaldt lager du karamellsausen og setter den tilside i romtemperatur.
  3. Når butterdeigen har hvilt kaldt i 30 minutter, kjevler du den ut, og trykk den ut i formen. Prikk formen, og sett den i frysen i minst 45 minutter. Dette gjør at formen holder seg mye bedre under steking. Kle siden med aluminiumsfolie, og forstek paiskallet i 12-15 minutter på 225 °C til den blir lett gyllen. Senk temperaturen i ovnen til 200 C.
  4. Skrell eplene og skjær dem i fine båter og så like båter du kan. Ha 4-5 ss sukker og smøret i en stekepanne, når sukkeret og smøret er smeltet har du i eplebåtene. Stek på middels varme og snu dem hele tiden i en 5-6 minutter, og ikke så lenge så de blir helt myke.
  5. Ha over sitronsaft, hvis ikke kan de bli brune. Hell eplene utover et bakepapir eller lignende. La de ligge her til de blir helt kalde. Når eplene er kalde. Legg dem pent utover i paiskallet.
  6. Hell over den karamelliserte stekesjyen. Dryss over ca 2 ss med demerarasukker. Stek videre i 10 minutter – så heller karamellsaus jevnt over i en så tynn stråle du kan. Til du har fylt formen.
  7. Fordel peanøttene jevnt utover, og steker ytterligere en 5-7 minutter eller paien er ferdig. Sett til side og la paien hvile i minst 15-20 minutter før du tar den ut av formen.

 

Karamellisert eple og peanøttpai serveres: Lummen, med is og evt. enda mer karamellsaus.

 

Allergi:

Ikke glutenfri, men bytter du ut med glutenfritt finmel fra f.eks. Semper, blir den glutenfri. Bruk laktosefri fløte i karamellsausen for en laktoseredusert variant. For en helt laktosefri pai må du benytte melkefritt smør i tillegg. Men de fleste vil mest sannsynlig tåle den lille melken som er i smøret. Det er bare de ekstra ømtålige som ikke tåler det.

Høyt FODMAP. Dette er en pai du som aldri kan få et lavt FODMAP innehold. Det er høyt innehold i epler, men du kan redusere ved å bruke speltmel i deigen og laktosefri fløte i karamellsausen. Du vil likevel ha en pai med forholdsvis høyt innehold.

Peanøtter er egentlig ikke en nøtter, men en belgfrukt. Likevel er det en allergi som rammer ca 0,6 % av befolkningen.


Les mer om peanøtter (på engelsk): Peanuts

Pin It on Pinterest

Share This