Karamell koppkake - Copyright Coquere

Den perfekte godbiten når du ønsker å unne deg noe godt på kort tid.

 

Karamell koppkake

Karamell koppkake er den perfekte godbiten når du ønsker å unne deg noe godt på kort tid. Denne lille kaken kan lages ekstremt raskt og tilberedes rett i en kopp, derav navnet koppkake. På bare 5-6 minutter har du en ferdig koppkake å nyte. Servet varm og akkompagnert med is og karamellsaus, så smaker den helt fantastisk.

 

Opprinnelsen til koppkaken går sannsynligvis tilbake så langt som 4000 år, men de tidligere variantene lignet ikke på den moderne versjonen som lages i mikrobølgeovnen. Denne typen koppkake ble trolig populær i senere tid og fikk oppmerksomhet via en YouTube-video i 2009, der den ble introdusert som en «mug cake» og bakt i mikrobølgeovnen. Populariteten skyldes nok at det er en rask, enkel og rimelig måte å lage en kake som smaker godt. Selv om den ikke er fancy nok til å vinne en kakebakekonkurranse, er den en herlig liten godbit når du ønsker å unne deg noe raskt og hjemmelaget uten kunstige tilsetningsstoffer. Du kan bruke hvilken som helst kopp som rommer omtrent 2,5 dl. Denne oppskriften gir nok til 2 koppkaker.

 

Ingredienser

2 spiseskjeer smør (ca. 30 g)
4 spiseskjeer fint spelt- eller hvetemel
1 egg
2 spiseskjeer demerarasukker eller brunt sukker
1 spiseskje karamellsaus/lønnesirup eller gyllenbrun sirup
1 spiseskje melk
1 strøken teskje bakepulver
1/2 teskje vaniljesukker
Litt salt

 

Alternativ fyll

Karamell fudge i små biter
1 liten teskje Karamell dulce de leche

 

Garnering

En kule is
Karamell saus

 

Fremgangsmåte
  1. Bruk en liten bolle til å blande sammen ingrediensene. Du kan eventuelt vurdere å bruke en betydelig større kopp enn 2,5 dl til å bake kaken i, for å unngå at blandingen renner over kanten. Dette vil imidlertid redusere den visuelle effekten, men det kan være mer praktisk.
  2. Smelt smør og tilsett sukker og sirup. Rør godt rundt.
  3. Tilsett alle de andre ingrediensene og bland alt godt sammen til du får en glatt deig.
  4. Fordel deigen jevnt mellom 2 kopper.
  5. Det er en fordel å la dem stå litt i kjøleskapet eller på benken i omtrent 15 minutter. Da blir deigen mer fast. Dette bør du gjøre hvis du bruker alternativ fylling. Hvis du ikke gjør det, vil for eksempel karamellfudgen synke til bunnen av koppen.
  6. Hvis du ikke skal bruke alternativ fylling, kan du sette dem rett i mikrobølgeovnen.

 

Mikrobølgeovn:

Tiden avhenger av styrken på mikrobølgeovnen.

1200 W Mikro: ca. 45 sekunder
1000 W Mikro: ca. 1 1/2 minutt

 

Vanlig stekeovn:

Forvarm ovnen til 180 °C og stek i 10-12 minutter.

 

Serveres: Den smaker best varm, spesielt hvis du har tilsatt alternativ fylling som smelter inni kaken. Servert sammen med is og karamellsaus så får du den perfekte kombinasjonen av varmt og kaldt.

 

Allergi: Inneholder gluten. Det er svært lite laktose i denne kaken, så de fleste tåler den godt. Du kan også bruke laktosefri melk som et alternativ. Lavt FODMAP. Speltmel har moderat innhold av FODMAP, men det er lite både speltmel og laktose i denne kaken totalt sett. Derfor kan kaken betraktes som lavt FODMAP.


Sukkervitenskap for den spesielt interesserte: Sukker

Les mer om demerarasukker (engelsk tekst): Demerara-sugar

Pin It on Pinterest

Share This