Kålsuppe – Copyright Coquere

Kålsuppe er pakket med masse mineraler og vitaminer

Kålsuppe

Kålsuppe i forskjellige varianter finner man i alle deler av verden, der det dyrkes kål. Den er muligens mest kjent fra Tyskland, og denne suppen er delvis inspirert derfra, samt fra Asia. I Asia bruker man ofte ingefær, men også salt flesk eller salte svineknoker i supper lik denne. Dette er en suppe du lager raskt. Særlig når alle delene er ferdig oppkuttet. Dvs. mice an place som det heter på kokkespråket. Kålsuppe er pakket med masse mineraler og vitaminer. I tillegg er dette en svært kalorifattig suppe, men som likevel metter mye. Oppskrift til 2-3 personer.

 

Ingredienser:

½ gul løk (90 g netto)
2-3 fedd hvitløk
1 stor gulrot (115 g netto)
2 dl vårløk grønn del
1 lite kålhode (600 g netto)
1 ts revet fersk ingefær
8 dl vann (evt. kyllingkraft eller svak kyllingbuljong)
250 g salt sideflesk, salt knoke e.l. (kan sløyfes for vegetarversjon)
2 spiseskjeer olivenolje
Salt/Pepper

 

Fremgangsmåte:
  1. Start med å kutte separat opp løk, hvitløk, gulroten og vårløken. Sett alle ting til side. Riv ingefær på et rivjern.
  2. Del kålen på midten og kutt ut stammen. Den er ofte hard og litt bitter. Skjær så opp kålen i skriver av maks 1 cm tykkelse.
  3. Kutt så opp sideflesket i terninger. Sett til side.
  4. Bruk en passende stor kjele. Husk kål faller mye sammen når den kokes. Så om kjelen blir helt full, vil du ende med ca. ½ – ¾ full kjele, etter at kålen er ferdig kokt.
  5. Ha i oljen og fres løk og hvitløk raskt til løken bli lettere blank. Ha i ingefæren og rør godt i 1-2 min.
  6. Trekk kjelen til side. Ha nå i kålen til du har fått i alt. Hell på vann eller kraften. Kok opp og la det hele koke i ca. 10 min.
  7. Ha så i gulrot og sideflesk. La det koke videre i 20-30 min til.
  8. Ha til slutt i vårløken, og la det koke i 2-3 min.
  9. Smak til med salt og pepper.

 

Serveres: Umiddelbart. Kan lagres i kjøleskap i tett boks i inntil 3-4 dager. Samt fryses i ca. 3 mnd. Denne suppen er best nylaget, eller dagen derpå.

 

Allergi: Gluten og laktosefri. Høyt FODMAP. Denne suppen kan man ikke lage med lavt FODMAP.

Totalt med kalorier i suppen: 1150 kcal, dersom du bruker sideflesk. Suppen gir ca. 5 porsjoner dvs. ca. 235 kcal pr. porsjon.


Les mer om hvorfor du bør spise kål: OM KÅL

Pin It on Pinterest

Share This