Kakemenn – Copyright Coquere

Kakemenn er saftige, litt seige i midten og smaker nydelig

 

Kakemenn

Kakemenn er en typisk julekake fra det sørlige delen av Norge. De har få ingredienser, og er enkle å lage. Riktig laget, er de saftige, litt seige i midten og smaker de nydelig.  Her får du en oppskrift som gir ca. 25 stk. Dette avhenger selvfølgelig av hvor store du lager de. Det er viktig å legge merke til at det lønner seg å forberede deigen dagen i forveien for baking. Da deigen bør stå kaldt i flere timer.

 

Ingredienser:

100 g godt smør
3 dl sukker
2 dl helmelk
1 ts hornsalt
1 liter speltmel

 

Pynt:
Konditorfarge

 

Fremgangsmåte:
  1. Smelt smør i en kjele, ha i sukker og melk. Rør godt rundt til sukkeret løser seg opp.
  2. Bland halvdelen av melet med hornsalt. Bland denne halvdelen i melkeblandingen. Rør til du får en glatt røre. Ha så i resten av melet, og bland godt.
  3. Dekk kakemenndeigen med plast. Sett de kaldt over natten, eller i en 5-6 timer.
  4. Ha litt mel på en bakeplate, og kjevle så ut deigen til du får ca. ½ cm tykkelse. Trykk ut figurer du ønsker med pepperkakerformer e.l. Plasser figurene på bakepapir på en stekeplate. Du må arbeide litt raskt, fordi du må kjevle ut restdeigen på nytt for å utnytte det meste av den, slik at du får flest mulig kakemenn.

 

Stekes: 180 °C, midt i ovn. Tiden avhenger av ovn. Mellom 7-9 minutter. Kakemennene er ferdig når de har hevet nok, og like før de begynner å bli gyllenbrune. Du må derfor følge med på de første, for å finne ut passende tid for din ovn. Legg kakemennene på en rist og avkjøl helt.

 

Pynt og lagring: Litt konditorfarge slik som du måtte ønske. Holder seg noe tid i en kakeboks. De kan også fryses, men da lønner det seg å vente med å pynte med farge til de skal spises.

 

Allergi: Gluten. Lavt FODMAP dersom du bruker speltmel.


Flere bakst oppskrifter finner du her på Coquere: Bakst

Les mer om hornsalt eller hjortetakksalt: Hjortetakksalt

Pin It on Pinterest

Share This