Copyright Coquere

Italiensk is – Copyright Coquere

Italiensk is smaker himmelsk

Italiensk is

Italiensk is, eller gelato skiller seg fra annen is. Den skal kun inneholde fløte, melk, sukker og smakstilsetninger. Når man da finner oppskrifter hvor det står man har i egg – så er det ikke ekte italiensk is. Det er nettopp det at det kun er fløte og melk i, som skaper en noe annen konsistens. I tillegg til at italienerne tilsetter større mengde smak. Her forenkles oppskriften på klassisk italiensk måte, ved å bruke søt kondensert melk. Det fine er at du trenger ingen ismaskin eller å røre og fryse i timevis. Her har jeg en grunnoppskrift som jeg tilsetter kirsebær som smakselement. Du kan variere og tilsette andre smaker du liker bedre.  Har du vært i Italia og spist is, forstår du hvorfor man sier at italienerne fant ikke opp isen, men de forbedret den. Du kan derfor doble oppskriften om du ønsker, for den blir garantert fort spist opp. Rask og enkel å lage i forhold til tradisjonell is.

 

Ingredienser

5 dl kremfløte
1 boks kondensert søtet melk
2 ts ekte vaniljesukker

 

Smakstilsetning

3 ss kirsebær likør
2-3 ss godt kirsebærsyltetøy eller kompott
50 g salte peanøtter

 

Alternativ smak

3 ss god kvalitet kakaopulver.
Grovhakket sjokolade og nøtter

Tips for annen smakstilsetning. Du kan bruke tommelfingerregelen med ca. 100 gram med annen smakstilsetning. F.eks. da 100 gram med jordbær e.l.

 

Fremgangsmåte
  1. Pisk krem og melk sammen med vaniljesukker til du får en konsistens som henger på litt på vispen. NB! du vil ikke få noe kremkonsistens i klassisk forstand. Du har derfor ikke gjort noe feil om den er forholdsvis løs.
  2. Du kan også piske fløte mer stiv før du tar i melken. Da får du en luftigere is.
  3. Grovhakk peanøttene og ha den og likøren i blandingen. Fold dette godt inn, pass på slik at du ikke slår ut for mye luft.
  4. Ha nå isen over i en passende form.
  5. La den stå i fryseren ca. 1 time – evt. kjør den i ismaskin. Ha så i kirsebær syltetøy ved å vende det forsiktig inn, slik at du får marmorering og et fint mønster med syltetøy. Sett i frysen på nytt å la det stå i ca. 4 nye timer før den er klar.

 

Serveres: Akkurat som den er, evt. med god kaffe.

Allergi: Glutenfri med min smaksvariant. Ikke laktosefri med min variant. Det er likevel svært enkelt å lage den laktosefri. Da bruker du laktosefri kremfløte og bytter ut kondensert melk med 2 dl melk og 100 g sukker. Visp sammen som beskrevet i oppskriften. Nå får du nok en litt løsere konsistens. Tilsett smak. Høyt FODMAP. Det er høyt FODMAP i mitt smaksalternativ. Kirsebær har høyt innhold i tillegg til laktosen i fløten og melken. Du må derfor lage isen laktosefri, og bruke et annet smaksalternativ f.eks. jordbær.

Du kan også lage din egen laktosefrie kondenserte melk. Se egen oppskrift her: Kondensert melk  


Les en mer utdypende forklaring på hva kondensert melk er (på engelsk): Condensed milk

 

Pin It on Pinterest

Share This