Copyright Coquere

Hummus – Copyright Coquere

Dette er vanlig tilbehør i Midtøsten og en variert middelhavskost

 

Hummus

Hummus er et vanlig tilbehør i Midtøsten og rundt en del av middelhavslandene. Hummus er en dipp eller saus som passer fint ved siden av brød, kylling, svin og andre vegetarretter. Det er et kaloririk tilbehør, men som inneholder mange sunne næringsstoffer og vitaminer. Inneholder alltid kikerter, hvitløk og sitron. Ofte også tahini og litt andre krydder.

Retten er en del av middelhavskosten. Middelhavskost er kjent fra mange studier, som en av de sunneste kostholdene. Det er godt dokumentert at det gir blant annet mindre hjerte og karsykdommer. Mao her har du en siderett, som du absolutt bør innføre i dette kosthold. Her ca. 3 dl saus.

 

Ingredienser:

ca. 240 g kikerter (1 boks hermetiske, eller så legger du tørkede i vann kvelden i forveien)
1/4 kinesisk hvitløk
2-3 ss bladpersille
ca. 2-3 ss sitronsaft
1 ½ ss tahini (kan sløyfes)
ca. 1 – 1 ½ dl Ekstra virgin olivenolje
1 ts sukker
Salt/pepper
Litt paprikakrydder

 

Hummus fremgangsmåte:
  1. Kjør kikertene i en foodprocessor inntil det har blitt en tørr masse av dem. Hell nå i olivenolje i en tynn stråle inntil hummusen får en kremaktig konsistens.
  2. Ha i den grovhakkede hvitløken, litt salt/pepper, sitronsaft, sukker og eventuelt tahini. Kjør foodprosessoren en liten stund til inntil alt er godt blandet.
  3. Smak om det er tilstrekkelig med salt/pepper. Ha så i bladpersillen og kjør enda en gang, men nå kun en kort stund. Hummusen skal ikke bli grønn.

 

Hummus serveres: Hell hummusen over i en forholdsvis flat bolle, eller lignende. Hell så over litt mer olivenolje og dryss over litt paprikakrydder. Pynt med evt. persille.

 

Allergi: Gluten- og laktosefri. Høyt FODMAP.


Les mer om den sunne middelhavskostholdet: Middelhavskosthold

Se flere oppskrifer på småretter og tilbehør: Småretter og tilbehør

Pin It on Pinterest

Share This