Copyright Coquere

Hønsesuppe med melboller – Copyright Coquere

Varmende hønsesuppe med melboller

Hønsesuppe med melboller

Klar hønsesuppe med melboller er enkelt å lage, og smaker utrolig godt. Raskt dersom du har kraft fra før og ferdig kokt høne. Høne gir en mye kraftigere smak, og må kokes mye lengre. Det er det som også gir det gode smaken – noe du aldri vil få ved å bruke kylling. Høne er også mye billigere omtrent halve prisen av kylling. Så mat til mange for en billig penge m.a.o. I tillegg er det undersøkelser som indikerer at hønsekraft inneholder stoffer som er sundt for kroppen og hemmer infeksjoner.

 

Ingredienser
Hønsekraften

1 høne
1 løk (Kepa – den gule)
1 fedd hvitløk
0,5 purre
2 gulrøtter
50 g sellerirot
Laurbærblad

 

Suppen

1 liter hønsekraft eller litt svak hønsebuljong fra fond
2 gulrøtter
Salt
Pepper
En liten gressløk

 

Melboller

50 g smør
50 g speltmel
1 egg
0,5 ts salt
0,5 ts kardemomme
1 ts sukker
0,5 dl kokende vann

 

Fremgangsmåte
Hønsekraften
 1. Start med å kok hønsekraften. Høne gir mye mer smak enn kylling, men du kan også bruke hel kylling. Start med å skyll hønene i kaldt vann, legg de så hele opp i en kjele, som du fyller med vann til hønene er helt dekket.
 2. Ha opp i salt (ca 1 ts pr liter vann), 10 – 12 hele pepperkorn, det grønne på purren, del hvitløken og grovdel opp litt av selleriroten (du må først selvfølgelig ha renset den). Ta et laurbærblad, del opp en gulrot, rens den vanlige løken og del også den grovt opp, og ha alt i vannet sammen med hønene.
 3. Kok opp og skum av. La det så stå på svak varme under lokk og småkoke, eller simre i en 2 timers tid, til hønene er gjennomkokte.
 4. Ta opp hønene, og sett dem tilside.
 5. Sil av kraften over i en ny kjele. Nå har du masse god kraft som du kan bruke både til hønsefrikassen, og evt. fryse ned til senere bruk i supper og sauser.
 6. Del opp hønen, fjerne skinnet og skjær ut/plukk ut kjøttet. Legg det til siden.

 

Tips: Du kan også om du ønsker det redusere kraften – hvilket betyr at du lar den små koke inntil du har redusert væskemengden. Du kan redusere så mye du ønsker, og har tålmodighet til. Fordelen med reduseringen er at du får en mer intens smak på kraften, og en mindre mengde du kan fryse inn. Samtidig vil du pga. den mer kraftige smaken – kunne bruke mindre mengde senere i supper og sauser etc.

 

Suppen
 1. Skrell og kutt opp gulrøttene i skiver.
 2. Kok opp hønsekraft og ha i gulrøttene. La det småkoke til gulrøttene nesten er møre.
 3. Samtidig som suppen småkoker lager du melbollene.
 4. Smelt smør i en kjele.
 5. Ha i mel salt, kardemomme og sukkeret i smøret.
 6. Spe med kokende vann.
 7. Ta kjelen av platen og ha i egget. Rør godt om.
 8. Form små boller og slipp dem opp i suppa etter som du lager dem.
 9. La bollene småkoke i suppen 5-6 minutter.
 10. Til slutt har du i hønsekjøttet i suppa.
 11. Smak til med salt og pepper.

 

Hønsesuppe med melboller serveres: I passende dype tallerkener. Dryss over fersk hakket gressløk, og server med flatbrød eller annet godt brød.

Allergi: Ikke glutenfri grunnet melbollen. Laktosefri. De fleste tåler den lille melken som er i smøret, skulle man være ekstremt intolerant overfor laktose må du benytte melkefritt smør. Gjøres enkelt glutenfri ved å benytte glutenfritt mel. Noe høyt FODMAP grunnet løken i kraften. Ønsker du, kan du bare lage kraft uten kepaløk og kun benytte den grønne delen av purren. Da får du en lavt FODMAP innhold.


Tre grunner til å spise mer høne. Les mer her: Hvorfor spise høne

Pin It on Pinterest

Share This