Hønsefrikassé ser muligens ikke så estetisk ut, men smaker utrolig godt
Hønsefrikassé
Hønsefrikassé er en gammel norsk tradisjon. Litt glemt rett, fordi den har blitt utkonkurrert av kylling. Høne gir en mye kraftigere smak, og må kokes mye lengre. Det er det som også gir det gode smaken – noe du aldri vil få ved å bruke kylling. Høne er også mye billigere omtrent halve prisen av kylling. Så mat til mange for en billig penge mao. I tillegg er det undersøkelser som indikerer at hønsekraft inneholder stoffer som er sundt for kroppen og hemmer infeksjoner. En kuriositet er nok at frikassé ikke er så nordisk som man tror, retten har sin opprinnelse tilbake til 1300-tallet, og Frankrike som mye annen mat. Her middag til 4 personer.
Ingredienser
2 små høner
1 løk (Kepa – den gule)
1 fedd hvitløk
1 purre
4 gulrøtter
300 g sellerirot
1 1/2 epler (faste f.eks. Granny Smith)
Pepper/Salt
Laurbær
Saus
6 ss Hvetemel eller glutenfritt mel
2 dl Fløte
8 dl hønsekraft
100 g smør
Fersk persille
Salt/pepper
Litt sitronsaft
Fremgangsmåte
Hønsekraften
- Start med å kok hønsekraften. Høne gir mye mer smak enn kylling, men du kan også bruke hel kylling. Start med å skyll hønene i kaldt vann, legg de så hele opp i en kjele, som du fyller med vann til hønene er helt dekket. Ha opp i salt (ca 1 ts pr liter vann),10 – 12 hele pepperkorn, det grønne på purren, del hvitløken og grovdel opp litt av selleriroten (du må først selvfølgelig ha renset den). Ta et laurbærblad, del opp en gulrot, rens den vanlige løken og del også den grovt opp, og ha alt i vannet sammen med hønene.
- Kok opp og skum av. La det så stå på svak varme under lokk og småkoke, eller simre i en 2 timers tid, til hønene er gjennomkokte.
- Ta opp hønene, og sett dem tilside.
- Sil av kraften over i en ny kjele. Nå har du masse god kraft som du kan bruke både til hønsefrikassen, og evt. fryse ned til senere bruk i supper og sauser.
- Du kan også om du ønsker det redusere kraften – hvilket betyr at du lar den små koke inntil du har redusert væskemengden. Du kan redusere så mye du ønsker, og har tålmodighet til. Fordelen med reduseringen er at du får en mer intens smak på kraften, og en mindre mengde du kan fryse inn. Samtidig vil du pga. den mer kraftige smaken – kunne bruke mindre mengde senere i supper og sauser etc.
- Del opp hønen, fjerne skinnet og skjær ut/plukk ut kjøttet. Legg det til siden.
Frikasseen
- Start med å skjær opp gulrøttene og purren i pene skiver. Renskjær selleriroten og del den så i små staver av fyrstikktykkelser. Skrell eplene, og fjerne kjernehuset. Del dem så opp i små terninger, som du legger i en bolle med vann og litt sitronsaft inntil du skal bruke dem.
- Kok opp gulrøttene og selleriroten – la det koke til de nesten er ferdigkokt.
- De siste 2 minuttene har du i purren.
- Hell av alt vannet og ha grønnsakene over i kaldt vann slik at du stopper kokeprosessen.
- Sil så av vannet og sett dem til side inntil du er ferdig med frikassesausen.
Sausen
- Start med å smelt smøret, rør inn melet til du har en klumpefri blanding.
- Spe med hønsekraften og visp hele tiden slik at du ikke får klumper.
- Kok opp og la det små koke litt, før du har i fløten, og la det koke 2-3 minutter til slik at melsmaken forsvinner.
- Smak til med salt og pepper.
- Ha i litt sitron.
- Ha nå i hønsekjøttet og la det koke til det blir gjennomvarmt.
- Ha så i grønnsakene og eplene.
- La det hele få et nytt oppkok slik at også grønnsakene blir varme.
Hønsefrikassé serveres: Med kokte poteter og et dryss av litt fersk persille
Allergi: Glutenfritt om du bruker glutenfritt mel. Laktosefritt om du bruker laktosefri fløte. Høyt FODMAP. Retten reduseres til lavt FODMAP ved å bruke laktosefri fløte og speltmel istendfor hvetemel. Du må også utelate løk, hvitløk, eple. Istedenfor eple kan du bruke ananas, og i tillegg kan bare den grønne delen av purren brukes.
Les mer om høne som fugl, og en del av fjørfefamilien. Høne er ofte underkjent og undervurdert i matlagning: Høne