Copyright Coquere

Copyright Coquere


Hollandaisesaus  her til Egg Benedict


Hollandaisesaus er en tykk smørsaus med fløyelsaktig konsistens. Hollandaisesaus er en klassisk emulsjonsaus, dermed litt krevende. Den passer perfekt til forretter, fisk og grønnsaker som purre, brokkoli og asparges. Det blir ingen heller ingen Egg Benedict uten Hollandaisesaus. Sausen krever din fulle oppmerksomhet mens du lager den, og må lages innen 30 min før servering. Har du først mestret å lage den fra bunn, vil du neppe kjøpe posesausvarianten igjen.


Ingredienser:

1 ss hvitvinseddik/sitronsaft
1 ss vann
3 eggeplommer
200 g usaltet smør/evt saltet, men da må du passe på saltsmaken

Litt kvernet pepper og salt


Fremgangsmåte:

  1. Ha eggeplommene, eddiken/sitronen og vannet i en ildfast bolle. Visp det kraftig sammen for hånd.
  2. Plasser bollen over en kjele med vann og kok vannet opp. Bollen skal ikke være i kontakt med vannet. Skru ned varmen slik at vannet bare simrer.
  3. Del smøret opp i 1 cm terninger. Pisk inn en og en terning med smør. Vent til hver terning har smeltet før du har i den neste. Når smøret har smeltet, fortsett å røre til sausen tykner og blir blank.
  4. Smak til med kvernet salt og pepper.
  5. Du kan også lett forenkle prosessen ved å smelte smøret separat. Start med dette og sett smøret til side slik at det kjølner. Bruk så samme metode som med terningene, hell i litt og litt i en tynn stråle, mens du pisker. Samme metode som når man lager majones. Dette korter ned tiden, og kan ærlig ikke si det er noen smaksforskjell.


Tips: Sausen kan fint stå inntil 30 min. Den vil da tykne og se ut til å skille seg. Dette ordnes lett. Varm den opp på samme måte som over, og tilsett litt vann mens du hele tiden pisker. NB! Pass på så den ikke koker, da er den ødelagt. Det er en stor fordel å bruke usaltet smør uten melk. Det er i realiteten klarnet smør, og derfor mye enklere å bruke.

 

Allergi: Både gluten og laktosefri. Ingen FODMAP.

Pin It on Pinterest

Share This