Hasselnøttmousse-2

konditoren Magnus Johannssons Hasselnøttmousse

En dessert som smaker helt fabelaktig

 

Hasselnøttmousse med vaniljekokte aprikoser

Dette er en noe forenklet versjon av den svenske konditoren Magnus Johannssons hasselnøttmouse dessert. Likevel litt omstendelig, men helt overkommelig. Både ser og smaker herlig. Garantert suksess overfor gjestene dine, vel å merke dersom de ikke har nøtteallergi. Her dessert til 4 personer.

 

Ingredienser:

 

Moussen

Vaniljekrem
1 1/2 dl melk
1/2 dl kremfløte
1 eggeplomme
1 ss sukker
1/2 ts ekte vaniljesukker
2 ts maizena

 

Krem

2 dl kremfløte

 

Nøttemiksen

1 1/2 dl sukker
1 1/2 dl hasselnøtter (uten hardt skall)

 

Aprikosene

100 g tørkede aprikoser
1 ts ekte vaniljesukker
1/2 dl sukker
1 dl vann
Evt. litt blåbær eller andre bær til garnityr

 

Hasselnøttmousse fremgangsmåte:
  1. Start med å lage vaniljekremen. Ha sukker, vaniljesukker, eggeplommen og maizena i en kjele. Visp dette godt sammen, spe så med melken mens du hele tiden røre slik at du får en klumpefri blanding. Bring det hele nesten til kokepunktet mens du hele tiden rører. Nå kremen er helt tykk ta den av platen. Sett kjelen i kaldt vann, mens du hele tiden rører, slik at kremen kjøles ned samtidig som du unngår snerkdannelse. Sett til side så lenge.
  2. Del aprikosene i 2 deler. Ha de oppe i en kjele med vann, sukker og vaniljesukker. Kok opp og la det hele småkoke under lokk i en 7-8 minutter. Sett de til side og la aprikosene kjøle seg helt ned.
  3. Rist hasselnøttene i en god og varm stekepanne. Ha dem så over på et kjøkkenhåndkle e.l. brett sammen håndkleet rundt nøttene og gni av det ytre brune skallet. Desto mer nøye du er med å få at de tynne ytre skallet, desto finere blir moussen etterpå. Del så hver nøtt i to.
  4. Ha sukkeret i stekepannen. Smelt sukkeret, og la det karamellisere seg i pannen på medium varme.
  5. Ha så hasselnøttene tilbake i karamellen, og rør rundt slik at de alle blir godt dekket. Hell de så over på et stekepapir og fordel dem godt utover. La de kjøle seg ned. Pass på karamellisert sukker er veldig varmt ca. 180 C.
  6. Når nøttene helt nedkjølt, ta vare på noen til garnityr. Resten har du over i en foodprosessor e.l. og kjører de til du får et fint pulver. Du kan også bruke en morter å knuse nøttene og karamell knekken med denne.

 

Moussen
  1. Visp kremfløten til en stiv og fast krem.
  2. Bland godt inn vaniljekremen.
  3. Sikt inn nøttepulveret og blande godt med en slikkepott.

 

Hasselnøttmousse serveres: Fordel moussen i passende porsjonsformer. Bruk aprikosene og de karamelliserte nøttene som garnityr. Du kan gjerne også ha andre bær som pynt i tillegg. Kan fint stå noen timer før den serveres.

Allergi: Glutenfrie. Gjøres enkelt laktosefri ved å bruke laktosefri melk og fløte. NB nøtteallergi er en av de mest vanlige allergier. Så sjekk om alle gjestene tåler nøtter. Høyt FODMAP.


Les mer om hassel og hasselnøtt. Blant annet om hvordan den er blitt brukt i urtemedisin: Hassel

Pin It on Pinterest

Share This