Copyright Coquere

Copyright Coquere

Nybakte hamburgerbrød

Her har du noen nydelige hamburgerbrød. Hjemmebakte hamburgerbrød kan ikke sammenliknes med billige kjøpevarianter man finner i dagligvarebutikken. Her lages de med speltmel, som gir mer saftige og smakfulle brød. Flotte å fryse ned – så har du skikkelig gourmet hamburgerbrød til hverdags eller når du måtte ønske. Her oppskrift til 8 stk.


Ingredienser:

50 g godt smør 
3,5 dl melk
ca. 500 g speltmel
1 ts salt
1 ts sukker
25 g fersk gjær


Pensling og garnityr

1 egg
1 dl melk
Sesamfrø


Fremgangsmåte:

Ha alt det tørre i en bolle med unntak av sukkeret.

Smelt smøret i en kjele – ha i sukker og melken. Trekk til siden. Blandingen skal ikke overstige 37 C. Ha i gjæren og rør til den er helt oppløst. Ha melkeblandingen over i det tørre, og rør alt godt sammen. Bruker du en kjøkkenmaskin så bruker du eltekroken, og elter den til deigen slipper bollen. Elter du for hånd har du den ut på et bord, med litt mel. Elt til du får en glatt og smidig deig. Mel mengden er cirka mengde. Når du elter må du justere med mel inntil deigen slipper bollen, eller den ikke fester seg fingrene og bordplaten. Legg deigen tilbake i bollen, og la den stå lunt med plast over å heve til dobbel størrelse.

NB! Det er mindre gluten i speltmel slik at du må elte litt lengre for å frigjøre elastisiteten. Samtidig får du saftigere bakst, med mer næring.

Ha nå deigen ut på en passende bakeflate. Dryss litt mel på og rull ut deigen til en passende leiv. Del den så i 8 like store stykker. Bruk gjerne vekt å vei deigen så du får like store stykker. Rull hamburgerbrødene til 8 boller og klem dem flate – legg dem på et bakepapir på et stekebrett. Dekk til igjen med plast å la dem stå lunt en 35-40 minutter til de har hevet seg til dobbel. Fem – 5 minutter før du setter inn hamburgerbrøden i stekeovnen gir du dem et lite trykk så de faller sammen.


Stekes:
 Forvarm stekeovnen til 200 C. Sett så brødene i ovnene. Samtidig tar du en 1/2 kopp med vann og kaster inn i bunnen av ovnen. Lukk ovnsdøren umiddelbart. Vanndamen gjør at porene i deigen lukker seg, og du får saftigere brød med en fin stekeskorpe. Stek dem 15-20 minutter.

Når brødene nesten er ferdig – Pisk egg og melk godt sammen. I det du tar dem ut av ovnen, og mens brøden er hel nybakte og varme – pensler du dem, og drysser over sesamfrø. Det at du pensler dem etter baking gjør at de får en mye blankere og finere farge.

Avkjøl brødene på rist. Del dem så i to og frys dem ned til du skal bruke dem.

 

Allergi: Verken gluten- eller laktosefri. Gjøres enkelt laktosefri ved å benytte laktosefri melk. Glutenfri gjærbakst krever litt mer trening. Du må selvfølgelig bruke glutenfritt mel, og du er nødt til å bruke fiberhusk i deigen etter anvisning på pakken. Øvelse gjør mester, så med litt trening går det også. 

Høyt FODMAP skyldes kun laktosen i denne oppskriften. Bruke du laktosefri melk får du lavt innehold. Det forutsetter at du følger oppskriften og bruker speltmel.

Pin It on Pinterest

Share This