Copyright Coquere

Gulasj – Copyright Coquere

Ungarns nasjonalrett er en smaksrik suppe eller gryte, som er enkel å lage.

 

Gulasj

Gulasj eller gulash regnes ofte som Ungarns nasjonalrett, men jeg har spist gulasj både i Tsjekkia og Polen. Der kaller de det også sin gulasj. Gulasj er m.a.o. en rett i mange varianter fra forskjellige land. Det er en smaksrik suppe eller gryte, som er enkel å lage. Litt tidkrevende, men det er det som gir den gode smaken.  Det finnes oppskrifter både med og uten tomater og chili. Jeg synes det skal være litt sting i gryten så bruker kajennepepper, men ikke tomater. Har du lyst er det bare å bytte ut litt kraft med hakkede tomater. Gryten holder seg godt og blir egentlig bedre dagen derpå.

 

Ingredienser:

150 g bacon
2 store løk
½ kinesisk hvitløk
3 ss paprikapulver (ungarsk type om du får tak i det)
½ – 1 krm kajennepepper
2 ts sukker
2 ss tomatpure
1,5 kg høyrygg
2 liter kjøttkraft eller litt svak buljong
750 g potet (10 – 12 mellom store poteter)
200 g persillerot evt. sellerirot
3 – 4 gulerøtter
100 g paprika
Salt
Pepper

 

Garnityr
Fersk persille
Creme fraiche eller rømme

 

Fremgangsmåte: Gulasj
  1. Start med å skjær opp høyrygg i litt store terninger 3×3 cm. Fortsett med å kutte opp bacon og finhakk løken.
  2. Ha litt olje i en gryte, sett på medium varme. Stek kjøttet lett brunt. NB! Stek litt og litt kjøtt, hvis ikke er det fare for at det begynner å koke. Ta opp kjøttet og sett til siden.
  3. Ha nå i bacon og stek dette lett i ca. 1 – 2 minutter. Ha nå i løken, dryss over sukker, og stek videre 1 – 2 minutter slik at den så vidt starter å bli litt brun. Ha i paprikapulver og tomatpure – la det surre litt rundet ca. 1 minutt. Ha nå kjøttet tilbake i gryten.
  4. Hell på kraften og kok opp. Skum forsiktig av urenheter. Pass på så du ikke får med for mye av løk og kraft. La så gryten stå å småkoke med lokket på i ca. 1 ½ – 2 timer.
  5. Skrell nå rotgrønnsakene og kutt dem opp. Potetene bør ikke vær for små slik at de koker i stykker ca. 1,5 x 1,5 cm. Gulrøttene og persilleroten bør kutte noe mindre.
  6. Når kjøttet har kokt seg mørt, har du i alle rotgrønnsakene. La nå gryten koke uten lokk i, til grønnsakene er møre, og gryten har tyknet litt. Potetene skal ikke koke i stykker slik som med lapskaus. Dvs ca. 45 – 60 minutter til. Ønsker du en tykkere gryte kan du jevne den med litt potetmel eller maisenna (du må først røre inn litt vann).
  7. Like før ca. 3 – 4 minutter før gulasjen er ferdig; har du i grovskjært paprika
  8. Smak til med salt, pepper og kajennepepper. NB! Kajennepepper er veldig sterkt, så forsøk deg forsiktig frem.

 

Gulasj serveres:

Dryss over litt persille og ha på en liten kladd med creme fraiche/rømme. I tillegg med godt brød og smør til.

Forsøk gjerne dette raske natronbrødet til: Natronbrød
Litt mer jobb, men også mer smak i dette enkle focacciabrødet: Focaccia  

 

Allergi: Både gluten og laktosefri. Høyt FODMAP skyldes løken. Bytt ut denne med grønn del av purre eller vårløk, så får du et lavt FODMAP innhold.


Les mer om Ungarns nasjonalrett gulasj (engelsk tekst): Goulash

Pin It on Pinterest

Share This