Copyright Coquere

Gnocchi pomodori med mozzarella – Copyright Coquere

Den er som mye av det italienske kjøkken, med få og gode ingredienser

 

Gnocchi pomodori med mozzarella

Noen av den beste pastaen og sausen jeg har fått servert, fikk jeg i en liten fjellandsby som heter Monteriggioni i Toscana. På en liten beskjeden familiedrevet osteria serverte de gnocchi pomodori med mozzarella. Den er som mye av det italienske kjøkken, med få og gode ingredienser. Pastaretter er ofte vegetarretter – så også denne. Gnocchi er i all hovedsak en potetpasta. Den passer som tilbehør til det meste, men står fint på egen hånd. Gnocchi er italiensk og betyr liten klump, uttales forøvrig «njåkki». Dette er med andre ord potetpasta med tomatsaus og ost, og høres kanskje ikke like flott ut som på italiensk. Her har du lunsjrett til ca. 4 personer.

 

Ingredienser
Gnocchien

500 g poteter (melne)
1 egg
50-100 g nyrevet parmesan
75 g hvetemel
1 krm revet muskat
1 ts salt

 

Tilbehør

100 g mozzarella ost pr. person.
Parmesan ost
Olivenolje
Fersk basilikum
Ny kvernet salt/pepper

Italiensk pomodorisaus – se egen oppskrift: Pomodorisaus

Fremgangsmåte
  1. Skrell potetene først. Kok dem så til de er møre i vann uten salt! La dem dampe av og kjøle seg litt ned, før du bruker en potetpresser og presser dem gjennom. Har du ikke det kan du bruke en stamper, men ikke overdriv hvor hard du arbeider med de. Da blir de fort seige og du får gummi gnocchi.
  2. Når potetene har kjølnet enda mer visper du egget i en skål og har dette sammen med ca halvparten av melet og parmesanen. Kna den forsiktig sammen med hendene, og for all del bli ikke fristet til å bruke en kjøkkenmaskin. Det er en for hard elting og du ender med en seig deig. Deigen skal så vidt holde sammen, men ikke være klissete. Ha i mer mel inntil du får en passe konsistens. Ha nå i salt og muskat.
  3. Del nå deigen i mindre stykker. Ha litt mel på bakebordet, og rull den ut til lange pølser med en diameter på 1,5-2 cm. Kutt så stykker av 1,5-2 cm. Bruk en gaffel og trykk ned hver enkelt gnocchi lett ned så de blir litt flatere og får gaffelmønster.
  4. Kok nå opp en stor kjele med saltvann. Senk temperaturen – vannet skal ikke fosskoke når du legge i gnocchien. Det skal så vidt småsimre litt. Ikke legg i for mange slik at de klistrer seg sammen. Bruk en hulsleiv både til å ha dem opp i kjelen og ta dem ut. De synker til bunns med en gang. Når de er ferdig, etter ca 3-4 minutter, har de kommet opp til vannkanten.


NB! 
Før du koker gnocchien lager du ferdig sausen. Se egen oppskrift: Pomodorisaus

 

Tips: 

Du kan lage de helt ferdig og fryse alt ned. Bare frys alt først på et bakepapir før du legger de i en boks, eller pose slik at det ikke kleber. Når du skal bruke gnocchien putter du dem frosne rett i kokende vann.

Prøv også retten Gnocchi med sopp og urter: Gnocchi med sopp


Potetpasta med tomatsaus serveres:
 Anrett gnocchien forsiktig og hell litt saus over. Bland den forsiktig. Dryss over; revet mozzarella, fersk basilikum, revet parmesan. Drisel over litt olivenolje og avslutt med et litt ny kvernet salt og pepper. Server så umiddelbart.

Allergi: Ikke helt laktosefri grunnet mozzarellaen, men det er svært lite laktose i mozzarella. (0,7/100 g) De fleste vil derfor tåle den. Gnocchi lages i all hovedsak på poteter som er glutenfrie. Bytter du det lille melet som er i, med et glutenfritt alternativ, blir hele retten helt glutenfri. Høyt FODMAP i hvetemel gjør at du bør bytte det med speltmel. NB! Speltmel er ikke glutenfritt!


Les mer om gnocchi eller potetpasta. Dens opprinnelse og variasjoner (engelsk tekst): Gnocchi

Tomater er en sunn frukt, og forsking viser at den faktisk blir sunnere ved oppvarming. Les mer om helseegenskapene til tomat her: Tomat

Pin It on Pinterest

Share This