Copyright Coquere

Gnocchi med sopp og urter – Copyright Coquere

Potetpasta er ypperlig som forrett, lunsj og middag

 

Gnocchi med sopp og urter

Gnocchi er i all hovedsak en potetpasta. Den passer som tilbehør til det meste, men står fint på egen hånd. Gnocchi er italiensk og betyr liten klump, uttales forøvrig «njåkki». Her har jeg laget den som en liten forrett med sopp og urter. Denne forretten smaker fabelaktig, og vil garantert slå an. Ønsket om å få servert mer bør ikke overraske deg. Server den som en større porsjon så har du en nydelig lunsj også. Her forrett til 6 personer.


Ingredienser
Gnocchien

500 g poteter (melne)
1 egg
50-100 g nyrevet parmesan
75 g hvetemel
1 krm revet muskat
1 ts salt

 

Tilbehøret

125-150 g sopp (sjampinjong, skogssjampinjong, kantarell e.l.)
Smør til steking
2-3 ss hakkede urter. (persille, basilikum e.l.)
Salt/pepper
Litt revet parmesan
Olivenolje

 

Fremgangsmåte
  1. Skrell potetene først. Kok dem så til de er møre i vann uten salt! La dem dampe av og kjøle seg litt ned, før du bruker en potetpresser og presser dem gjennom. Har du ikke det kan du bruke en stamper, men ikke overdriv hvor hard du arbeider med de. Da blir de fort seige og du får gummi gnocchi.
  2. Når potetene har kjølnet enda mer visper du egget i en skål og har dette sammen med ca halvparten av melet og parmesanen. Kna den forsiktig sammen med hendene, og for all del bli ikke fristet til å bruke en kjøkkenmaskin. Det er en for hard elting og du ender med en seig deig. Deigen skal så vidt holde sammen, men ikke være klissete. Ha i mer mel inntil du får en passe konsistens. Ha nå i salt og muskat.
  3. Del nå deigen i mindre stykker. Ha litt mel på bakebordet, og rull den ut til lange pølser med en diameter på 1,5-2 cm. Kutt så stykker av 1,5-2 cm. Bruk en gaffel og trykk ned hver enkelt gnocchi lett ned så de blir litt flatere og får gaffelmønster.
  4. Kok nå opp en stor kjele med saltvann. Senk temperaturen – vannet skal ikke fosskoke når du legge i gnocchien. Det skal så vidt småsimre litt. Ikke legg i for mange slik at de klistrer seg sammen. Bruk en hulsleiv både til å ha dem opp i kjelen og ta dem ut. De synker til bunns med en gang. Når de er ferdig, etter ca 3-4 minutter, har de kommet opp til vannkanten.
  5. Før du koker gnocchien, så hakker du opp soppen og urtene. Stek raskt soppen med litt smør, salt og pepper.
  6. Skjær soppen i grove biter. Stek så soppen i stekepanne med rikelig med smør. Salt og pepre underveis.

 


Tips:
 

Du kan lage de helt ferdig og fryse alt ned. Bare frys alt først på et bakepapir før du legger de i en boks eller pose slik at det ikke kleber. Når du skal bruke gnocchien putter du det frosne rett i kokende vann. Du kan selvfølgelig også kjøpe ferdig fersk gnocchi. De smaker selvfølgelig ikke som hjemmelagde, men er fult ut brukbare. NB! Ikke kjøp det gnocchien som markedsføres som tørket og ser ut som små skjell. Det er ikke gnocchi.


Gnocchi med sopp og urter serveres:
Anrett gnocchi og den nystekte soppen sammen. Kvern litt salt, pepper og ha de ferske urtene over. Avslutt med å drisle litt olivenolje og dryss over nyrevet parmesan.


Allergi: 
Laktosefri. Gnocchi lages i all hovedsak på poteter som er glutenfrie. Bytter du det lille melet som er i, med et glutenfritt alternativ, blir hele retten helt glutenfri. Høyt FODMAP i hvetemel gjør at du bør bytte det med speltmel. NB! Speltmel er ikke glutenfritt!


Les mer om potetpasta og dens opprinnelse (engelsk tekst): Gnocchi

Pin It on Pinterest

Share This