Copyright Coquere

Gnocchi med bacon – Copyright Coquere

Gnocchi med bacon er en enkel rett å lage.

 

Gnocchi med bacon

Gnocchi er i all hovedsak en potetpasta. Den passer som tilbehør til det meste, men står fint på egen hånd. Gnocchi er italiensk og betyr liten klump, uttales forøvrig «njåkki». Gnocchi ble ofte servert i Italia dagen før lønn. Nettopp fordi Gnocchi er billig og mettende. Du kan variere tilbehør til Gnocchi i det uendelige. Her bruker jeg bacon, sopp, parmesan og ferske urter. Middag til 2 eller lunsj til 3-4.

 

Ingredienser:

Gnocchien
500 g poteter (melne)
1 egg
50-100 g nyrevet parmesan
75 g hvetemel
1 krm revet muskat
1 ts salt

 

Tilbehør
100 g bacon
250 g sopp (variert og det du får tak i)
2 ss fersk kjørvel
1 ss fersk kruspersille
Litt parmesan
Litt olivenolje
Pepper

Evt salt

 

Fremgangsmåte: Gnocchi med bacon
Gnocchien
  1. Skrell potetene først. Kok dem så til de er møre i vann uten salt! La dem dampe av og kjøle seg litt ned, før du bruker en potetpresser og presser dem gjennom. Har du ikke det kan du bruke en stamper, men ikke overdriv hvor hardt du arbeider med de. Da blir de fort seige og du får gummi gnocchi.
  2. Når potetene har kjølnet enda mer visper du egget i en skål og har dette sammen med ca halvparten av melet og parmesanen. Kna den forsiktig sammen med hendene, og for all del bli ikke fristet til å bruke en kjøkkenmaskin. Det er en for hard elting og du ender med en seig deig. Deigen skal så vidt holde sammen, men ikke være klissete. Ha i mer mel inntil du får en passe konsistens. Ha nå i salt og muskat.
  3. Del nå deigen i mindre stykker. Ha litt mel på bakebordet, og rull den ut til lange pølser med en diameter på 1,5-2 cm. Kutt så stykker av 1,5-2 cm. Bruk en gaffel og trykk ned hver enkelt gnocchi lett ned så de blir litt flatere og får gaffelmønster.
  4. Kok nå opp en stor kjele med saltvann. Senk temperaturen – vannet skal ikke fosskoke når du legge i gnocchien. Det skal så vidt småsimre litt. Ikke legg i for mange slik at de klistrer seg sammen. Bruk en hulsleiv både til å ha dem opp i kjelen og ta dem ut. De synker til bunns med en gang. Når de er ferdig, etter ca 3-4 minutter, har de kommet opp til vannkanten.

 

Tilbehøret
  1. Start med å skjære opp bacon i små biter og soppen i litt større biter.
  2. Stek først soppen i stekepanne med godt med smør. Salt og pepre underveis. Mot slutten av steketiden drysser du over kruspersillen. Sett soppen til side.
  3. Stek så bacon til den er gjennomstekt, men ikke til det blir sprøtt. Hell baconet over på tørkepapir slik at fettet renner av.

 

Tips

Du kan lage de helt ferdig og fryse alt ned. Bare frys alt først på et bakepapir før du legger det i en boks eller pose slik at det ikke kleber. Når du skal bruke gnocchien putter du de frosne rett i kokende vann. Du Kan selvfølgelig også kjøpe ferdig fersk gnocchi. De smaker selvfølgelig ikke som hjemmelagde, men er fullt ut brukbare. NB! Ikke kjøp den gnocchien som markedsføres som tørket, og ser ut som små skjell. Det er ikke gnocchi.

Servering: Start med å legge opp selve gnocchien, ha så over sopp og bacon. Drisle over noen dråper med olivenolje. Ha over fersk kjørvel, og riv over parmesan. Avslutt med litt nykvernet pepper. NB! Både bacon og parmesan er forholdsvis salt. Så la gjestene salte selv om de ønsker mer salt.

Allergi: Laktosefri. Gnocchi lages i all hovedsak på poteter som er glutenfrie. Bytter du det lille melet som er i, med et glutenfritt alternativ, blir hele retten helt glutenfri. Høyt FODMAP i hvetemel gjør at du bør bytte det med speltmel. NB! Speltmel er ikke glutenfritt!


Les mer om gnocchi: Gnocchi

Pin It on Pinterest

Share This