Site icon Coquere

Genoise kakebunn

Copyright Coquere

Genoise kakebunn – Copyright Coquere

Dette er en bunn som er mer elegant, delikat og fyldigere enn vanlig sukkerbrød.

 

Genoise kakebunn

Genoise kakebunn går også under navnet italiensk sukkerbrød. Det er en bunn som er mer elegant, delikat og fyldigere enn vanlig sukkerbrød. Kan brukes som basis for mange typer kaker, men mest kjent er muligens Fraisier kake. Den skal i utgangspunktet bakes uten hevemiddel, men i svært mange tilfeller i dag så bruker man likevel bakepulver. Jeg har forsøkt meg på både med og uten. Du får selvfølgelig en litt høyere kake med bakepulver. Samtidig blir det også noe enklere å få til et vellykket resultat. Så jeg bruker derfor i hovedsak å ha i bakepulver. Her til 23-24 cm form.

 

Ingredienser:

200 g egg (ca 4 stk)
100 g sukker
80 g siktet glutenfritt fint mel, maisenna eller potetmel
50 g smeltet smør og avkjølt ned til romtemperatur
1 ts bakepulver (kan sløyfes)
(det er litt juks med bakepulver – kaken skal klassisk bakes uten hevemiddel)


Alternative smakstilsetninger

Ekte vaniljesukker 2 ts, Zest av 1-2 sitroner, men også 2 ss kakao om du ønsker en mørk kake. Smakstilsetningen må du ha i samtidig med eggene.


Genoise kakebunn fremgangsmåte:

NB! Alle ingrediensene må være romtemperert før du starter.

  1. Pisk egg og sukker til lys og luftig eggedosis. Dette er en av de viktigste fasene. Det er i utgangspunktet ikke noe annet hevemiddel i kaken enn egg. Du må derfor minst vispe i ti minutter på medium hastighet og til du får båndstadiet (ribbonstage). Dvs. eggedosisen først ferdig når du kan riste av eggedosis fra vispen, og denne da legger seg som et bånd oppå seg selv, uten at den synker ned i restene av eggedosisen.
  2. Bytt eventuelt til en større bolle. Det er enkelt med en typisk bakebolle, som da har en vid diameter og med lave kanter. Hell eggedosisen forsiktig i bollen.
  3. Sikt over ca. 1/3 av melet, og vend dette skånsomt inn slik at du ikke mister luftigheten. Ha bakepulver i melet før det siktes inn. Gjenta prosessen med resten av melet.
  4. Ta nå litt av røren over i en annen bollen. Bland inn det smeltede og avkjølte smøret. Bland godt sammen og hell blandingen forsiktig over tilbake, og vend dette inn. Hele tiden må du passe på å ikke slå ut luft
  5. Hell så røren over i formen som du må ha forberedt på forhånd med bakepapir eller ha smurt.

 

Stekes: Forvarmet til 180 C°, midt i ovnen i ca. 30 – 35 minutter og til du får ut en tørr bakepinne. Når du trykker lett på midten av kaken så skal sprette tilbake. Avkjøl på rist.

Kjekt å vite

Genoise bunn får en karakteristisk oval form på toppen, samt at kaken alltid krymper – så 23 cm form gir ofte ca. 22 cm kake. Noe som er viktig å ha med seg dersom du f.eks. lager Fraisier kake. Det er derfor også praktisk å snu kaken slik at den ovale formen kommer ned og blir bunn når du skal montere.

 

Allergi: Gluten- og laktosefri. Det er svært lite laktose i smør og veldig lite smør i selve kaken så det betyr kaken uansett vil bli ansett som laktosefri selv om du ikke benytter melkefritt smør. Lavt FODMAP.


Se egen oppskrift på Fraisier kake hvor italiensk sukkerbrød benyttes: Fraisier kake

 

Exit mobile version