Gammeldagse medaljer har likhetstrekk med napoleonskake
Gammeldagse medaljer
Personlig synes jeg de franske og danske bakverkene er en av verdens beste. Her har du en dansk variant – gammeldagse medaljer, som har likhetstrekk med napoleonskake. Det er bare at den har danskene selvfølgelig raffinert, og tilført mer smak. Her har jeg blitt inspirert av en av Danmarks beste konditorer Mette Blomsterberg. Avansert. Blir letter med litt øvelse. Her til 8-10 personer.
Ingredienser:
Butterdeig
Vaniljekrem
Glasur
ca 150 g melis
Litt vann
Pynt og montering
1 ts jordbær/bringebær eller annet syltetøy pr medalje
4 dl kremfløte
4 ferske jordbær eller 8 små bringebær
Gammeldagse medaljer fremgangsmåte:
Butterdeig
Bruk 1 egg og 5-6 ss melis og 1,5 x porsjonsstørrelsen. Se egen oppskrift: Butterdeig
- Når deigen har stått kaldt i minst 30 minutters tid, kjevler du den ut til ca 2-3 mm.
- Deigen stikkes ut til en 18-20 sirkler på. 7 cm i diameter. Jeg bruker en utstikker, disse får du billig i de fleste butikker for kjøkkenutstyr. Har du ikke det bruke et glass e.l.
- Prikk ringene med en gaffel, det hjelper også å sett dem i frysen en 30 minutters tid. Da holder de bedre formen under steking.
Stekes: På bakepapir i 200 C midt i ovn til de er gylne. Det tar ca. 8-10 minutter. Avkjøles på en rist.
Vaniljekrem
Bruke 40 g maizena og ha litt melk i eggeblandingen. (Uten melk blir den litt for tykk med så mye maizena) Følg ellers oppskriften: Vaniljekrem
- Rør i kremen til den er romtemperert, gjerne i kaldt vannbad.
- Sett den så kald i kjøleskapet i minst 2 timer slik at den blir helt kald når du skal montere.
Monteringen
- Pisk fløten, men ikke alt for stiv. Ha den så i sprøytepose og sprøyt en høy ring på halvparten av bunnene.
- Ta vare på resten av kremen for den kan du bruke til pynt.
- Fyll 1 ts jordbærsyltetøy i midten av kremen ned i hver bunn. Jeg brukte jordbærsyltetøy uten biter på flaske, slik at jeg bare kunne sprøyte den rett i.
- Nå tar du ut den kalde vaniljekremen og pisker den lett opp med en visp. Ha den over i en sprøytepose med en litt mindre åpning enn du brukte på kremen. Vaniljekremen sprøytes ned i kremringen til det er fult.
- Den andre halvparten av butterdeig ringene bruker du nå som lokk. Ha først på litt melisglasur og legg lokkene oppe på toppen. Bruk resten av kremen og ha på en kremdott på hver medalje. Pynt nå med et 1/2 jordbær eller 1 bringebær.
- Oppbevar medaljene kaldt til de skal serveres.
Gammeldagse medaljer serveres: Må serveres samme dag!
Allergi: Verken gluten- eller laktosefri. Lett å lage laktosefri. Da bare bytter du bare ut fløte, og melk med laktosefrie varianter. Bruker du glutenfritt mel så lager du butterdeigen glutenfri. Glutenfri butterdeig krever litt mer trening enn annen glutenfri bakst, men går fint med litt øvelse.
Les mer om ekte vanilje og hvordan vanilje som krydder fremstilles: Vanilje