Fullkorn vegetarpizza – Copyright Coquere

Fullkorn vegetarpizza metter mye mer enn pizza laget på fint mel.

 

Fullkorn vegetarpizza

Fullkorn vegetarpizza metter mye mer enn pizza laget på fint mel. I denne oppskriften lages det pizza med tynn bunn. Dermed blir det mye mindre kalorier. Fullkorn vegetarpizza er laget med inspirasjon i klassisk middelhavs- og blåsonedietten. I dette kostholdet brukes det en del karbohydrater, men som er av fullkorntypen med mye fiber. Det er m.a.o. ikke den fine pizza og pasta, som er den maten som blir fremhevet som den sunneste del av middelhavsdietten. I denne fullkorn vegetarapizza, får du mye grønnsaker, fiber og sunne næringsstoffer. I tillegg til benyttes sunn olivenolje. Den smaker nydelig og metter 2-3 personer.

 

Du kan lese mer om blåsone og middelhavsdietten i lenker nederst i oppskriften. Dette er enkle dietter å følge, da de bygger på noen grunnprinsipper noe du blant annet kan se i middhavdiett pyramiden.

 

Ingredienser
Bunn

125 g fint speltmel
150 g sammalt speltmel
25 g havremel
2 dl lunkent vann
1 ts tørrgjær
1 ts salt
Olivenolje

 

Topping

½ løk
2-3 spiseskjeer kuttet vårløk
10-14 kalamat oliven uten sten
10-12 grønne asparges
3 tomater
125 g revet ost med god smak
25 g revet parmesan ost
1 ts tørket oregano
1 krm pepper
1 krm salt
1-2 spiseskjeer ketchup

 

Anbefalte krydder

Paprika
Chili krydder
Timian tørket
Oregano tørket

Olivenolje god kvalitet (EVO)
Ferske urter som basilikum, persille e.l.

 

Fremgangsmåte
 1. Start med å lage deigen. Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle, og miks de sammen.
 2. Ha i lunkent vann, som med all gjærbakst må vannet ikke overstige 37 C. Bland alt godt sammen i bakebollen.
 3. Ha nå litt fint mel på en bakeflate, og elt sammen deigen i 3-4 minutter. Ha på mer mel, litt ad gangen inntil deigen har blitt elastisk, og ikke klistrer til fingrene.
 4. Ha litt olivenolje i bakebollen og legg deigen tilbake i bollen. Vend den litt rundt slik at den er dekket med olje. Sett deigen tildekket på ett lunt sted i en 20-30 min.
 5. Når deigen har hevet har du litt olivenolje på en bakeflate. Elt den nå sammen i 2-3 minutter. Ha på litt mer olivenolje på bakeflate om nødvendig.
 6. Kjevle nå deigen ut til den formen du ønsker. Den strekker seg fint til 30×40 cm m.a.o. til en vanlig størrelse på stekeplate for ovn. Du kan også bruke egen pizzastein. Dersom du ikke har pizzastein kan du sette stekeplaten i ovnen og forvarme ovn på samme måte, som med en pizzastein. Dette er ikke nødvendig, men gir en litt sprøere bunn. Dersom du ikke ønsker det har du bare deigen ut på et bakepapir på stekeplaten.
 7. Ha så på toppingen. Dersom du forvarmer så har du deigen på den forvarmede plate eller pizzastein. Deretter har du på topping.

 

Topping
 1. I mellomtiden når deigen hever er det lurt å gjøre klar alle de andre ingrediensene.
 2. Dersom du bruker asparges som foreslått, brekk av den tørre delen. Del de så på nytt i to slik at du får en topp og en bunn. Kok de raskt opp i salt vann i 1-1 ½ minutt, og ha de så over i kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Legg de på tørkepapir, slik at de blir tørre.
 3. Del så tomater i tynne skiver til du minst har 12 pene skiver. Legg også disse på et tørkepapir, trykk de lett med et annet tørkepapir for å få ut fuktighet. Legg de pent utover på et brett e.l. Kvern over litt salt og pepper. Sett til side.
 4. Kutt oliven, vårløk og løk i skiver eller mindre biter etter som du har lyst.
 5. Riv osten, og ha den over i en liten bolle. Ha i oregano, salt og pepper. Bland godt.
 6. Når bunne er klar for topping: Start med å ha på ketchup, og smør den jevnt utover.
 7. Ha så på vanlig løk og vårløk.
 8. Dryss så jevnt over osten.
 9. Deretter har du på tomater, oliven og asparges.
 10. Dryss enda litt mer krydder over, og bruk så mye og den typen du selv ønsker. Krydderne i oppskriften er bare et forslag.

 

Fullkorn vegetarpizza stekes: Forvarm ovn til 200 °C, og øk temperaturen når du setter inn pizzaen til 240 °C. Sett pizzaen høyt, og ikke i midten.

 

Servering: Nystekt, dryss over litt olivenolje, og ha på litt ferske krydder urter. Basilikum passer veldig bra til tomatsmaken.

Allergi: Gluten. Laktosefri. Lavt FODMAP, dersom du bruker speltmel og havremel. M.a.o. dersom du følger oppskriften.


Middelhavskosthold enkelt forklart: Middelhavskosthold

Litt mer omfattende forklaring på middelhavskosthold fra norsk helseinformasjon: Middelhavsdietten

Blåsonekosthold forklart fra den offisielle bluezone siden (på engelsk): Bluezone diett

De spesielt interesserte kan lese denne dybde artikkelen om middelhavskostholdet fra US National Institutes of Health (på engelsk): Mediterranean diet

Pin It on Pinterest

Share This