Franske rundstykker – Copyright Coquere

Franske rundstykker har en klassisk form og en knasende skorpe. De smaker nydelig

 

Franske rundstykker

Franske rundstykker har en klassisk form og en knasende skorpe. De smaker nydelig, og egner seg godt påsmurt til frokost, til lunsj, på piknik eller som tilbehør til supper, gryteretter eller annen type middag. De lages vanligvis kun med fint mel. Dette gjør Franske rundstykker lette, men ikke så mettende. Dersom du bytter 30 % fint mel med 30 % grovt mel, får du fortsatt forholdsvis lette Franske rundstykker. Da vil du ha rundstykker som inneholder mye mer fiber, næring og som metter mye mer. Du kan eksperimentere med både mindre og mer grovt mel, og bake de med den grovheten du selv ønsker. Oppskriften gir 6-8 Franske rundstykker avhengig av hvor store du ønsker de.

 

Ingredienser

500 g fint spelt mel
3,5 dl vann
4 g tørrgjær
1 ts salt (8 g)
1 ts sukker (6 g)

 

Alternativt grovere rundstykker

350 g fint spelt mel
150 g grovt/fullkorn spelt mel

 

Fremgangsmåte
 1. Begynn med å varme vannet til 40 grader.
 2. Ha i sukker, og visp dette ut til det har oppløst seg. Ha i tørrgjær rør det sammen. La stå slik at gjæren aktiveres i ca. 10 minutter, hell den over i en bakebolle, eller over i en bakemaskin.
 3. Ha i de tørre ingrediensene. Kjør maskin med eltekrok på lav hastighet i 10 minutter, eller elt for hånd i minst 15 minutter. Bruker du maskin, skrap ned siden og i bunn av bollen når du har kommet halvveis i eltingen.
 4. Ha litt olje i en bolle, og ha deigen over i denne. Vend den lett slik at du har olje rundt hele deigen. Dekk til bollen og sett til heving i 45-60 minutter, eller inntil deigen har doblet seg.
 5. Velt deretter deigen utover en flate som du har drysset mel utover. Elt deigen for hånd i 2-3 minutter, bruk mer mel på dersom den blir for klissete.
 6. Ha den tilbake i bollen med ny olje. Sett til heving for andre gang i 30 minutter.
 7. Velt deigen på nytt utover en flate med mel på. Elt i 2-3 minutter, deretter deler du deigen i 6 eller 8 like store stykker. Dersom du ikke ønsker å ta det på øyemål, kan du veie deigen, og hvert stykke utfra om du ønsker 6 eller 8 franske rundstykker. Rull hvert stykke til en bolle, la de hvile på bakeflaten under et kjøkkenhåndkle i 15 minutter.
 8. Deretter ruller du de med lett hånd slik at de får en oval form. Sett over på et egnet bakefat med bakepapir, eller som du ha smurt godt.
 9. Dryss lett over litt mel, og ha over et kjøkkenhåndkle. La de heve i 30 minutter.
 10. Når de har hevet er det viktig at du lager et langsgående kutt med en skarp kniv. Kuttet skal være litt under toppen, og gå fra ende til ende. Lag et kutt som er 4-5 millimeter dypt. Dette gjøres i hovedsak for at rundstykkene skal heve i ovnen og bli luftige. I tillegg gir det dem de klassiske utseende.
 11. Før du setter de franske rundstykkene i ovn, bruk en sprayflaske med rent vann, spray lett over dem.
 12. Sett de inn i ovnen, og spray ytterlige litt vann inni ovnen. Vannet er viktig for at du skal få den fine og typiske stekeskorpen. Se link nederst i oppskriften for de særinteresserte.

 

Bakes:

Forvarmet ovn til 240 °C. I tillegg må du ha satt inn en liten ildfast bolle med vann i bunn av ovnen. Når du sette inn rundstykkene, senk temperaturen til 220 °C. Stekes i 16-20 minutter, avhengig av din ovn, inntil de er gyllen brune.

 

Allergi: Gluten. Laktosefri. Moderat FODMAP dersom du bruker speltmel.


Les mer om Speltmel og kornets egenskaper: Spelt fakta

Spelt inneholder mindre FODMAP, men er ikke fruktaner fri. Dermed en matvare som defineres som moderat FODMAP. Les mer om FODMAP, og oppdatert FODMAP matvareliste: Spelt & FODMAP

Kokkevitenskap for den virkelige kokkenerden. Vitenskapelig artikkel på hvorfor damp er viktig for å utvikle bakeskorpen slik at den blir sprø og få fin farge. Noe omfattende og kompleks artikkel på engelsk: Backing science

Mer kokkevitenskap for kokkenerder. Vitenskapen bak brødbaking generelt. Noe omfattende artikkel på engelsk: Bread science

Pin It on Pinterest

Share This